Ekonomija
EUROPSKI MESOPRERAĐIVAČI

Nedovoljno iskorišten stočarski potencijal
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Sigurnost proizvoda, uloga opskrbnog lanca i nutricionizam bile su glavne teme godišnje skupštine europskih mesoprerađivača u Dubrovniku. Riječ je o jubilarnoj, 60. godišnjoj skupštini organizacije CLITRAVI (The Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union), koja okuplja više od 13.000 pojedinačnih kompanija s više od 350.000 zaposlenih, a ove godine domaćin skupštine bio je PIK Vrbovec, vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji, ujedno i član CLITRAVI-ja. Na skupštini se raspravljalo o smjernicama za razvoj mesoprerađivačke industrije, a okupljenima se obratio i povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis, koji je pritom izjavio: “Zadovoljstvo mi je sudjelovati na 60. godišnjoj skupštini organizacije CLITRAVI i uključiti se u raspravu o ključnim, zajedničkim interesima.”

Goran Bižić, izvršni direktor PIK-a Vrbovec, osvrnuo se na važnost skupštine: “Drago nam je da je PIK Vrbovec bio domaćin jubilarne, 60. godišnje skupštine na kojoj se raspravljalo o ulozi i razvoju europskih mesoprerađivača, upravo u godini kada i PIK obilježava 80 godina postojanja kompanije. Kao vodeća mesna industrija u regiji i druga najveća prehrambena kompanija u Hrvatskoj imamo važnu ulogu, ali i odgovornost u poticanju i provođenju održivih praksa.”

Organizacija CLITRAVI osnovana je 1958. godine, a u nju su uključeni predstavnici 23 zemlje. Svake godine domaćin je jedna od članica. Z.Rupčić

Žaklina Jurišić

pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu HGK

Hrvatska mesna industrija može poboljšati trgovinsku bilancu

- Sektor proizvodnje mesa i mesnih prerađevina jedan je od najznačajnijih sektora hrvatske prehrambeno-prerađivačke industrije u kojemu se generira oko četvrtina dodane vrijednosti u ukupnoj proizvodnji prehrambenih proizvoda, a isto se odnosi i na broj zaposlenih. Povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatske mesoprerađivačke industrije, vidim, prije svega kroz inovacije, nove proizvode koji su u skladu s potrošačkim trendovima i povećanje proizvodnih kapaciteta - istaknula je Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, te dodala: “S obzirom na potencijal u stočarskoj proizvodnji, koji nije dovoljno iskorišten, te tradiciju i iskustvo u preradi i drugo, Hrvatska mesna industrija ima velike šanse poboljšati vanjskotrgovinsku bilancu.”

Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike