Regija
VINKOVCI

Knjižnica iz 650 seli u 3000 kvadrata
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
Projekt Knjižnice vrijedan je 33 milijuna kuna, a Hrvatskog doma - muzejsko-dokumentacijskog centra 55 milijuna kuna

Kako je prije koji dan najavio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, najesen napokon počinje gradnja nove zgrade Gradske knjižnice na mjestu nekadašnje knjižnice i Velikog kina, uništenih u Domovinskom ratu, u jesen 1991., u Zvonimirovoj ulici. Na tom prostoru prije je planirana gradnja Hrvatskog doma s više dvorana, prostora za udruge, lokala i podzemna garaža. Prema promijenjenom projektu uz Knjižnicu će biti sagrađen prostor za pohranu, čuvanje i izlaganje vrijednih arheoloških iskopina, posebice antičkog srebra pronađenog prije nekoliko godina koje je sada na preparaciji i restauraciji u Zagrebu, a očekuje se da će depandansa Muzeja biti financirana novcem iz fondova EU-a i sagrađena dok se srebro neprocjenjive vrijednosti vrati preparirano, restaurirano i obnovljeno u Vinkovce.

Simbolika

Projektu se posebice vesele djelatnici Gradske knjižnice, koji će se iz skučenog prostora od 650 kvadrata za dvije godine preseliti u modernu i funkcionalnu zgradu površine 3000 četvornih metara.

Projekt Gradske knjižnice i čitaonice vrijedan 33 milijuna kuna i Hrvatskog doma - muzejsko-dokumentacijskog centra vrijednog 55 milijuna, povjereni su skupini mladih vinkovačkih arhitekata, strojarskih i elektroinženjera predvođenoj arhitektom Markom Milidragom, glavnim projektantom i autorom idejnog rješenja. Milidrag se zaigrao simbolikom Domovonskog rata kada je vinkovačka knjižnica, jedina u Hrvatskoj, potpuno uništena projektilima, pri čemu je izgorjelo oko 85 tisuća knjiga, među kojima i cjelokupna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića, pa će na pročelju zgrade biti nepravilno postavljeni kosi brisoleji koji simboliziraju izgorjele listove knjige, a pravilni prekidi brisoleja simboliziraju putanju gelera.

Vanjski izgled Hrvatskog doma s koso nepravilno postavljenim stupovima simbolizira stabla - slavonske hrastove, a obloga pročelja je u kombinaciji s imitacijom hrasta i predstavlja simbol slavonske šume. Prostire se na ukupno 8000 četvornih metara s podrumom, prizemljem i četiri etaže. Na prvom katu je etnološki odjel, na drugom arheološki, na trećem povijesni, a na četvrtom su galerija, cafe i planetarij.

Pogodnosti

Ukupna površina nove knjižnice je oko 4500 četvornih metara jer osim dva kata same knjižnice od 3000 kvadrata, tu su podrumski prostor, depoi, arhiva.

- U ovoj staroj zgradi smo “privremeno” evo već 27 godina i veselimo se preseljenju za dvije godine. Ovdje, u nekadašnjem Radničkom sveučilištu u Gundulićevoj, radimo u zaista teškim uvjetima jer zgrada nije funkcionalno prilagođena našoj djelatnosti. Pri projektiranju nove knjižnice sudjelovali smo i mi, struka, kako bismo projektantima sugerirali kakvi prostori nama trebaju. Onih 3000 kvadrata u novoj knjižnici je, prema programskoj osnovi, dovoljno za grad naše veličine i broja stanovnika - kaže ravnateljica vinkovačke Gradske knjižnice i biblioteke, Emilija Pezer, dodajući kako imaju, nakon prošlogodišnje revizije, 161.000 knjiga, 23 zaposlenih, bibliobus s dva zaposlenika i općinsku knjižnicu u Nuštru.

I ravnateljica i djelatnici od novog prostora očekuju puno, posebice za korisnike, građane Vinkovaca te uže i šire okolice, budući da je vinkovačka knjižnica središnja županijska matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije. Očekuju prostore za cjelodnevni boravak korisnika, namjenske čitaonice kojih sada nemaju, informatičku učionicu, dvoranu za različita događanja, što više prostora za korisnike uz svaku policu, kako bi građani sličnih interesa mogli sjesti i porazgovarati, družiti se.

Miroslav FLEGO
Trebat će i novih djelatnika

- Za selidbu smo spremni jer smo prošle godine obavili obveznu reviziju i otpis knjižnične građe. Lako je iz tijesnog prostora preseliti se u odgovarajući. Radujemo se što ćemo već jednom moći vidljivo izložiti našu zavičajnu i kvalitetnu knjižničnu građu kako bi je građani mogli vidjeti jer je sada sve prenatrpano i “zbuksano” jedno preko i iza drugog. Neće biti problema s radom u novom prostoru jer će biti funkcionalno prilagođen našoj struci - veliki fleksibilni prostori kako bi knjižničari imali pregled svega i svih. U sadašnjem se prostoru gubimo zato što je usitnjen i skučen te prenatrpan građom. Nadamo se da će biti zapošljavanja i novih stručnih djelatnika, a posebice pomoćnog osoblja, jer iz sadašnjih 650 preselititi se na 3000 četvornih metara nije isto. No, pomoći će i volonteri kojih mi i sada imamo, ali ih nemamo gdje smjestiti, kako bi se vidio i do izražaja došao i njihov rad – zadovoljno će Emilija Pezer.

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike