Regija
17. JAGODNJAČKA KULINIJADA

Najbolji kulen donio Marko Spajić iz Otoka
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
Jagodnjak na proizvodnji kulena može graditi budućnost. Općina će pomoći, kazao je načelnik Stevo Mlinarević

JAGODNJAK - Četrnaest zlatnih medalja, 61 srebro i 40 bronci rezime je 17. Jagodnjačke kulinijade, jednog od respektabilnijih ocjenjivanja ove slavonsko-baranjske delicije. Svoje su uzorke ove godine predala rekordna 123 velika i mala proizvođača kulena iz raznih dijelova Hrvatske. Ocjenjivački je odbor odlučio kako je najbolji kulen izradio Marko Spajić (27) iz Otoka. Njegov je kulen osvojio 94,4 boda od 100 mogućih.

- Ovo mi je prva pobjeda na nekoj kulenijadi i presretan sam zbog toga - kaže Spajić, dodajući kako se proizvodnjom kulena bavi samo nekoliko godina te kako želi povećati proizvodnju. Trenutačno kulen izrađuje samo za vlastite potrebe. Na upit što je presudilo da baš njegov kulen bude proglašen šampionom Jagodnjačke kulinijade, ističe kako je vjerojatno riječ o izboru mesa i skrbi od prvog dana. Prijavit će se, dodaje, i na Otočku kulenijadu, gdje također očekuje zlatno odličje.

Spajićev je kulen, inače, i na prošlogodišnjoj Jagodnjačkoj kulinijadi osvojio zlato, ali nije bio šampion.

- Pri ocjenjivanju smo uzeli u obzir činjenicu da se ovogodišnja Kulinijada održava nešto ranije, pa kuleni nisu potpuno sazreli. Ni jedan nije specijalno odskočio u odnosu prema drugima - kaže Slobodan Stanković, član ocjenjivačke komisije, dodajući kako slična ocjenjivanja u znatnoj mjeri doprinose kvaliteti proizvoda. Budući da je i sam proizvođač, tvrdi kako je najvažnije da meso bude domaće i svježe te da svinja ne bude premlada, već najmanje godinu i dva-tri mjeseca stara.

- Kulen, osim toga, ne bi smio sadržavati više od 10 posto masnoće. Osobno u kulen stavljam samo osnovne začine, bez ruma, konjaka i sličnih sastojaka - kaže, naglašavajući kako se kulen ne suši, već zrije minimalno šest mjeseci.

Priznanja i nagrade sudionicima Kulinijade uručio je Radomir Čvarković, zamjenik župana osječko-baranjskog. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako iz godine u godinu na Kulinijadu dolazi sve više sudionika te dodao kako Osječko-baranjska županija potiče slična događanja koja promoviraju autohtone proizvode.

Brojem sudionika ugodno se iznenadio i načelnik Općine Jagodnjak, Stevo Mlinarević.

- Moram priznati da nismo očekivali toliko sudionika jer je Kulinijada nešto ranije nego obično. Unatoč tome, bilo je odličnih kulena, ali i onih koje smo morali diskvalificirati - kaže, dodajući kako je Kulinijada za njegovu općinu svojevrsni dragulj i velika reklama. Podsjetio je kako se u Jagodnjaku mnogo ljudi bavi proizvodnjom kulena te dodao kako će Općina učiniti sve da ih bude još više, posebice mladih.

- Jagodnjak može graditi budućnost na proizvodnji kulena. Općina će pomoći koliko god bude mogla - podvukao je.

Sve vrijeme Kulinijade živo je bilo i ispred školske dvorane, gdje su svoje proizvode izlagali brojni slavonsko-baranjski OPG-ovi. Članovi belomanastirske udruge PSIOS, pak, kuhali su grah u glinenim loncima i pekli šarane na rašljama, organizirana su natjecanja u povlačenju konopa i obaranju ruke, a organiziran je i kulturno-zabavni program.

Ivica GETTO
Danas koncert Halida Muslimovića

Kulinijada se odvija u sklopu Dana općine Jagodnjak, koji su jučer nastavljeni likovnom kolonijom. Danas je na rasporedu velika fišijada (15 sati) i koncert Halida Muslimovića (20 sati). Vatrogasno natjecanje mladih ekipa bit će 20. svibnja (nedjelja), s početkom u 8 sati, a istoga dana na rasporedu je defile konjskih zaprega i jahačka utakmica (13 sati). Svečana akademija u povodu Dana općine održat će se u nedjelju u 20 sati, a tradicionalno natjecanje u cigan-pečenju, uz trubački koncert, najavljeno je za 26. svibnja u Bolmanu. Kulinijada se inače svake godine održava na pravoslavni vjerski blagdan Spasovdan, kada se, prema starim običajima, načinje kulen.

123

velika i mala proizvođača kulena iz raznih dijelova Hrvatske predala su uzorke svojih kulena

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike