Mozaik
SPIKE LEE U CANNESU PREDSTAVIO FILM “BLACKKKLANSMAN”

Ovaj je film na pravoj strani u jednom povijesnom trenutku, to je jedino što mi je važno
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
To je istinita priča o afroameričkom policajcu koji se 1970-ih infiltrirao u KKK

Kad mi je njezina majka dala dopuštenje, rekao sam sam sebi: “Ma nek' se svi je*u, ta je**na scena ostaje u je***om filmu!” otkriva nam Spike Lee kako je u filmu “Blackkklansman” završio stravičan dokumentarni snimak ubojstva mlade Amerikanke Heather Heyer, koja je pregažena jurećim automobilom tijekom antidesničarskog i antirasističkog prosvjeda u Charlottesvilleu prošle godine.

Tirada protiv Trumpa

- Zvao sam njezinu majku Susan Bro jer nisam htio staviti taj snimak u film bez njezina blagoslova, koji mi je dala bez ramišljanja. To je čisto ubojstvo i užasna sramota za čitavu Ameriku - dodaje poznati njujorški filmaš koji se proslavio hitovima kao što su “Učini pravu stvar”, “Malcolm X”, “25. sat”, “Insider” i mnogim drugim.

U Cannesu je predstavio svoj novi film “Blackkklansman”, u kojem naslovne uloge tumače Adam Driver i John David Washington, sin slavnog Denzela Washingtona. Riječ je o gotovo nejverojatnoj istinitoj priči o afroameričkom policajcu koji se ranih 1970-ih u Coloradu infiltrirao u redove zloglasnog Ku-Klux-Klana, a film koji govori o rasizmu, ksenofobiji i netoleranciji danas je nažalost jednako aktualan kao i prije gotovo pola stoljeća.

- Zahvaljujući tipu koji danas sjedi u Bijeloj kući – ne želim niti izgovoriti njegovo ime – esktremna desničarska sranja dobila su novu dimenziju ne samo u Americi nego u cijelom svijetu. Taj užasan incident u Charlottesvilleu i to grozno ubojstvo iz čiste mržnje te nedužne mlade djevojke bila je prilika da taj tip iz Bijele kuće stane na stranu ljubavi, mira i pravde, ali ne samo da nije nego nije niti osudio te esktremne desničare, kjukluksklanovce i te je**ne naciste. Bila je to prilika da javno kaže da je Amerika bolja od tih sranja, da je svijet jači i bolji od tih desničarskih i nacističkih sranja, da se ogradi od američkih rasista i onih koji mrze sve one koji su drukčiji od njih. Ali nije - poprilično uzrujan Spike Lee započeo je višeminutnu tiradu obrušivši se na Donalda Trumpa i njegovu političku agendu tijekom konferencije za novinare u Cannesu dan nakon premijere filma.

Važan i potreban

Spike Lee može biti zadovoljan, film je u Cannesu prihvaćen izuzetno pozitivno, ne samo zbog važnih i aktualnih tema kojima se bavi već i zbog uvjerljive režije, zanatski odlično skockanog “kostimiranog” filma i sjajnih glumačkih ostvarenja od najmanjih do glavnih uloga. No prije i nakon svega riječ je o važnom i potrebnom filmu.

- Za mene je ovo film koji poziva na buđenje i na revolt, tako ga ja vidim. I ovim filmom se obraćam čitavom svijetu, ne samo mojim Amerikancima, čitav svijet je otišao kvragu s desničarskim sranjima. Ne radi se tu o crncima, bijelcima i ne znam kome, radi se o svima nama. Ne smijemo više šutjeti i trpjeti. Ovaj tip u Bijeloj kući ima kofer s nuklearnim kodovima, pa onaj u Rusiji, pa onaj u Sjevernoj Koreji. Mi svi živimo na ovom jednom jedinom planetu. Ovaj film je poziv na buđenje iz dubokog sna o demokraciji, slobodama i ljudskim pravima koji nestaju pred našim očima. Iskreno, uopće me ne zanima što će o filmu reći kritika i mediji, ovaj je film na pravoj strani u jednom povijesnom trenutku. To je jedino što mi je važno - otkrio je u vrlo emotivnom i iskrenom odgovoru Spike Lee okupljenim novinarima u Cannesu.

Iz Cannesa: Stjepan HUNDIĆ

I ovim filmom se obraćam čitavom svijetu, ne samo mojim Amerikancima

snovi

NESTAJU PRED NAŠIM OČIMA

Možda ste propustili...

TRI DESETLJEĆA OD SMRTI FRONTMENA

Cobaina se prisjetili fanovi iz cijelog svijeta

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

Najčitanije iz rubrike