Mozaik
VJENČANJE HARRYJA I MEGHAN OVE SUBOTE 19. SVIBNJA

Mladenci će odati počast Diani
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
U crkvu će smjeti ući samo jedan novinar, a još će nekoliko fotografa imati pristup dvorištu dok traje vjenčanje

Britanski princ Harry danas, 19. svibnja, stupit će u brak s američkom glumicom Meghan Markle. Bit će to spoj mladosti kraljevske obitelji i holivudskog glamura koji bi trebao okrijepiti časnu kuću Windsorovih.

Princ Harry, unuk kraljice Elizabete, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje, i američka televizijska glumica Meghan Markle vjenčat će se u zamku Windsoru, domu britanske kraljevske obitelji gotovo tisuću godina, najstarijem i najvećem naseljenom dvorcu na svijetu. Okrunjene glave Europe i brojni selebritiji iz svijeta pridružit će se mladom paru na vjenčanju i primanju.

Vjenčanje u podne

Harry (33), nekoć buntovni partijaner koji se uozbiljio u vojsci, upoznao je buduću suprugu prije dvije godine na spoju naslijepo koji je dogovorio zajednički prijatelj. Tvrdi da nikad prije nije čuo za nju niti gledao neku od njezinih serija. Zaljubili su se na prvi pogled. Nedugo poslije par je već bio na zajedničkom odmoru u Bocvani, a godinu potom objavljene su zaruke.

- Činjenica da se sve odvijalo tako brzo meni je potvrda da smo si bili suđeni, sve je bilo savršeno - kazao je Harry u intervjuu u studenome. Harry i Meghan vjenčat će se u dvorskoj kapeli u kojoj je pokopano deset britanskih monarha, uključujući Henrika VIII. i Elizabetina oca Đuru VI. Meghan će do oltara dopratiti će Harryjev otac princ Charles, jer Meghanin otac Thomas ne može nazočiti vjenčanju, jer je ovih dana podvrgnut operaciji srca. Nakon vjenčanja, par će se provozati ulicama i ponovno se vratiti u zamak. Ondje će popodne prijam prirediti prvo kraljica, a onom večernjem domaćin će biti princ Charles. Obred će voditi kanterberijski nadbiskup, a očekuje se da će ga milijuni gledati na televiziji. Harryju će kum biti stariji brat, princ William.

Rat s medijima

Mladenci će na poseban način odati počast Harryjevoj pokojnoj majci, Diani. Kao prvo, pozvali su Dianine sestre i brata: Lady Sarah McCorquodale, Lady Jane Fellowes i Charlesa Spencera. Lady Jane će na vjenčanju imati prilike održati govor mladencima. Uz to, Harry je pri dizajniranju i izradi zaručničkog prstena za Meghan iskoristio dijamante iz osobne kolekcije svoje majke Diane.

Na još jedan posebno znakovit način Harry će odati počast svojoj majci Diani, koja je poginula zbog natjerivanja s paparazzima.

- Dečki preuzimaju kontrolu, trenje između nas, medija, i njih rezultiralo je situacijom kakvu imamo danas - rekao je Arthur Edwards, fotograf britanskog časopisa The Sun, koji je karijeru posvetio fotografiranju i praćenju kraljevske obitelji. Prirodno napeti odnosi između kraljice i obitelji Windsor s jedne strane i domaćih medija s druge strane prerasli su u otvoreni rat, piše The New York Times, a rezultat toga je da na vjenčanju princa Harryja i glumice Meghan Markle gotovo uopće neće biti medija. Jedan će novinar biti u crkvi, a još će nekoliko fotografa imati pristup dvorištu dok traje vjenčanje za koje će građani preko poreza "iskeširati" 4,8 milijuna dolara. Edwards otkriva kako je Harry postao tako povučen da više okupljene novinare i ne pozdravlja, što je do sada bilo pitanje bontona. Uvjeren je kako je odluka o nepozivanju novinara Harryjeva odluka.

- On i Meghan vidjeli su što se pisalo u posljednje vrijeme i odlučili da je dosta - rekao je Edwards. Jasno je kao dan da razvedena američka glumica Markle, čija je majka Afroamerikanka, nije mladenka koju su si zamislili konzervativni obožavatelji monarhije. Intervjuirali su članove Markleine obitelji koji neće biti pozvani na vjenčanje, rastezali probleme njezinih roditelja, očeve dugove i pokušaje da smršavi za vjenčanje kćeri i stalno iznova vrtjeli izjave njezine polusestre koja kaže da je "Meghan oduvijek htjela biti princeza, sigurno je znala što radi, a pada i na crvenokose muškarce, vrlo je proračunata". Čak je i princ Harry rekao kako će se "Meghan napokon udati u obitelj koju nikada nije imala". Tabloidi i kraljevska obitelj "stupovi" su konzervativne Britanije, piše The New York Times. Povezano je to i s tretmanom koji obitelj doživljava već desetljećima. Ako nije riječ o vjenčanjima i rađanju djece, što su trenutci kada mediji nekritički obožavaju i uzdižu Windsore, ostatak je vremena posvećen traženju mana i skandala.

Čopor gladnih pasa

Jaz se dodatno produbio s mlađim generacijama, prinčevima Harryjem i Williamom. To svoje izvorište možda ima u načinu na koji je u medijima tretirana njihova majka, pokojna princeza Diana, a posebno njezina smrt.

- Prvo su je ganjali poput čopora gladnih pasa, a onda, umjesto da pomognu, fotografirali su je kako umire na stražnjem sjedalu automobila - rekao je u intervjuu princ Harry, koji je imao 12 godina kada mu je poginula majka.

- Sjećam se kako je pognute glave hodao iza kočije, a netko mu je dobacio: 'Bog te blagoslovio, Harry.' Njemu se izraz lica nije promijenio, nije si smio to dopustiti. Tek kasnije, ispred majčine slike, počeo je jecati. Nisam ga fotografirao, nisam imao srca. Istinski mu želim samo sreću - kaže Arthur Edwards i dodao kako misli da se odnosi još neko vrijeme sigurno neće poboljšati. Naime, Daily Mail, omiljen medij starije, konzervativne populacije, otvoreno je, prema uzusima iz prošlog stoljeća, Markle neprekidno prozivao zbog propalog braka, boje kože, vjere i podrijetla. Čak ni Kate Middleton, dok je još hodala s Williamom, nije bila pošteđena seciranja. Rugali su joj se jer joj je majka bila stjuardesa, što koristi fraze koje su vrlo "srednja klasa" i što nema plemića među precima. Harry se zbog toga vrlo temperamentno obračunao s tabloidima rekavši "kako su seksistički i rasistički podtonovi jasni, i kako se to neće tolerirati". Svoju je osvetu servirao hladno i proračunato, uskrativši tabloidima pristup na najvažniji dan u godini koji bi im zaradio i mnogo novca. Hina/T.Kvorka

par

UPOZNALI SU SE NA SPOJU NASLIJEPO

U Windsoru se OČEKUJE 100.000 LJUDI

U grad Windsor u međuvremenu će se sjatiti svi oni koji na vjenčanje nisu pozvani, a htjeli bi mu biti blizu. Prema nekim procjenama očekuje se 100.000 ljudi. Grad je okićen britanskim zastavama, cvijećem i bezbrojnim papirnatim dekoracijama. Lica princa Harryja i zaručnice Meghan nalaze se posvuda, a nerijetki su i njihovi kartonski likovi u prirodnim veličinama. U suvenirnicama se prodaje sve u znaku Harryja i Meghan. Majice, šalice, ručnici za plažu, neizbježni magneti za hladnjake. Sve je to uglavnom 'made in China'. Srcoliki keramički tanjurić s naslikanim budućim bračnim parom stoji 6,99 funti (oko 60 kuna). Tko želi, može nabaviti i kraljevske kondome te tematska pakiranja piva ili džina. Takvo što ne može se vidjeti u službenoj suvernirnici u dvorcu. "Taj kič prepuštamo prodavaonicama u gradu", rekao je jedan od zaposlenika. "Ovdje je sve britansko i manje-više ručne izrade", dodaje i pokazuje set službenog porculanskog posuđa sa zlatnim slovima HM (Harry i Meghan). Uz iznimku komemorativnih kovanica, njihovih lica na službenim suvenirima nema.

DOLAZE BROJNE ZVIJEZDE

Vjenčanje i sve što ga okružuje bit će manje formalno od onog Williama i njegove supruge Kate, vojvotkinje od Cambridgea, prije sedam godina. Ali se zato očekuje više selebritija među uzvanicima. Iako nema službene potvrde, ondje se očekuju Elton John i Ed Sheeran, David i Victoria Beckham te članice pop-skupine The Spice Girls.

Arthur Edwards

fotograf

Dečki preuzimaju kontrolu, trenje između nas, medija, i njih rezultiralo je situacijom kakvu imamo danas.

Najčitanije iz rubrike