Kultura
SKLADATELJSKI ROSTRUM

Hrvatsku predstavlja osječki skladatelj Matko Brekalo
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

BUDIMPEŠTA - Hrvatski radio (HRT) sudjeluje na još jednom izdanju prestižnog međunarodnog skladateljskog natjecanja International Rostrum of Composers, koje se održava pod okriljem International Music Council (Međunarodnog glazbenog savjeta). Ove godine domaćin je Mađarska, tj. Bartok Radio Mađarske RTV, a natjecanje u Budimpešti (od 14. do 19. svibnja) na kojem sudjeluje 26 nacionalnih radijskih postaja s četiri kontinenta i ukupno 56 skladbi, bit će još jedna prilika za predstavljanje i promicanje i hrvatske suvremene glazbe.

Hrvatsku predstavljaju dvije skladbe: “identificationstagnation” mladog osječkog skladatelja Matka Brekala (asistenta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku), u izvedbi švicarskih glazbenika ansambla pre-art soloists (sa snimke njihova nastupa na festivalu Novalis u Zadru) te “Kako je Potjeh tražio istinu” skladatelja Vjekoslava Nježića, koji je ujedno i producent studijske snimke tumačenja Simfonijskog orkestra HRT-a pod dirigentskim vodstvom Pierre-Andréa Valladea (skladba je bila praizvedena na prošlogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb u sklopu Majstorskoga ciklusa).

Prestižno međunarodno natjecanje za skladbe nastale unutar pet godina održava se u sjajnoj tradiciji od 1954., kada se počinju okupljati nacionalne radijske postaje da bi međusobno predstavile, ali i ocijenile i nagradile najvrsnije skladbe, a time i promicale i nova skladateljska imena u najširem medijskom okolišu. Tijekom desetljeća postalo je najznačajnijom platformom predstavljanja i promicanja suvremene glazbe preko radijskih emitiranja pružajući ujedno i jedinstveni forum razmjene među radijskim urednicima stručnjacima za suvremenu glazbu - ističe se u najavi. U 65. izdanju okupit će se delegati iz 26 nacionalnih radijskih postaja s četiri kontinenta predstavljajući 56 recentno nastalih skladbi, koje će se boriti za prestižno priznanje unutar glavne kategorije, ali i unutar kategorije skladatelja do 30 godina.

Cilj je projekta Rostrum+, koji je započeo prije dvije godine, doseg što većeg auditorija upravo odabranom suvremenom glazbom, pa se osim emitiranja na radijskim postajama (kojih je u prošloj godini bilo 700), održava poseban tjedan javnog slušanja na internetu.

Pobjednici će biti proglašeni u petak, a u konkurenciji su djela iz Australije, Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva do Islanda, Švedske, Finske, Norveške, Francuske, Njemačke, Švicarske, Estonije i, naravno, Hrvatske. Delegatkinja iz Hrvatske, ujedno i selektorica te članica ocjenjivačkog suda na natjecanju, muzikologinja je Iva Lovrec Štefanović, urednica na HRT-u. N.Vek.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike