Novosti
SUMMIT U SOFIJI

Čelnici EU potvrdili europsku perspektivu zapadnog Balkana
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Europska unija je u četvrtak na summitu u Sofiji potvrdila europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali bez konkretnih obećanja o pristupanju te istaknula spremnost za povećenje investicija radi bolje povezanosti te regije s EU-om i unutar same regije.

"Podsjećajući na sastanak na vrhu u Solunu 2003. EU ponovno potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Na temelju dosadašnjeg napretka partneri sa zapadnog Balkana ponovno su potvrdili svoju predanost europskoj perspektivi kao svoj čvrst strateški izbor povećanju svojih napora i uzajamnoj potpori. Vjerodostojnost tih napora ovisi o jasnoj javnoj komunikaciji", kaže se u izjavi 28 članica EU-a, s kojom se suglasilo i šest zemalja jugoistoka Europe. Raspoloženje u pogledu daljnjeg proširenja u više zemalja članica krajnje je negativno pa se u kompromisnom tekstu izbjeglo svako spominjanje proširenja ili pristupanja. I same pripreme za summit obilježene su prijetnjama Španjolske da neće sudjelovati zbog toga što je na summit pozvano i Kosovo, najmlađa europska država koju, osim Španjolske, ne priznaju još četiri članice EU-a - Cipar, Grčka, Rumunjska i Slovačka. Kako bi omekšali poziciju Španjolske, organizitori summita odlučili su da neće biti isticanja zastava, u dokumentima se ne spominju "čelnici država ili vlada", nego "lideri", a svako spominjanje Kosova u dokumentima bit će praćeno fusnotom da "se time ne prejudicira pozicija EU-a" oko njegova statusa. H

Hrvatska domaćin 2020. godine

U deklaraciji se kaže da EU podupire obvezu daljnjeg jačanja dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne suradnje, koju su preuzeli partneri sa zapadnog Balkana. "To posebno uključuje pronalaženje i provedbu konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove koji proizlaze iz nasljeđa prošlosti te ulaganje dodatnih napora u pomirenje", kaže se u tekstu. U izjavi se pozdravlja "želju Hrvatske da tijekom svojega predsjedanja u 2020. bude domaćin sastanka EU-a i zapadnog Balkana."

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana