Novosti
ŽUPANIJSKI SUD OSIJEK

Osumnjičenima za palež 30 dana zatvora
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

Istražni sudac Miroslav Rožac odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv šestorke osumnjičene za paljenje vikendice bivšeg glavnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Sedmoosumnjičena Jasmina Huzanić (31) nije dostupna hrvatskom pravosuđu. Čepinčaninu Draganu Bakoviću (48) zvanom Bambur, Milanu Bulatu (52), Mariju Toliću (40), Zdenku Ivankoviću (48), Ivi Jeriću (52) i Robertu Flačeru (29) istražni je zatvor određen zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke. Odvjetnici najavljuju žalbe.

- Žalit ćemo se na rješenje o određivanju istražnog zatvora – kazao nam je Alen Jakobović, odvjetnik Dragana Bakovića.

Šestorka je u Županijski sud Osijek privedena u četvrtak oko 12.20 pod jakim policijskim nadzorom. Kako doznajemo, Čepinčanin Dragan Baković, kao i većina uhićenih, branio se šutnjom. Istražitelji navodno trebaju tek ispitati 28 svjedoka.

Podsjetimo, Uskok sumnjiči 48-godišnjeg Čepinčanina da je od siječnja prošle do svibnja ove godine na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te Njemačke povezao 52-godišnjaka, 31-godišnjakinju i 40-godišnjaka te još dvije nepoznate osobe kako bi zapalili vikendicu Radovana Ortynskog, ali i da bi poslije skrili stradalog sudionika. Kako bi realizirali svoj plan, 48-godišnjak se dogovorio s 52-godišnjakom i 31-godišnjakinjom da zapale vikendicu s dvije još nepoznate osobe, a 40-godišnjak je organizatora trebao izvijestiti je li sve proteklo prema planu. Tako su 52-godišnjak, 31-godišnjakinja i još dvoje pomagača 1. travnja prošle godine došli do vikendice, provalili balkonska vrata u prizemlju i zapaljivom tekućinom polili prostorije na katu kuće te ih zapalili. U tom trenutku došlo je do eksplozije i požara, u kojem je 52-godišnjak zadobio opekline ruku i lica uz obilno krvarenje. Da bi ga evakuirali s Brača te poslije prebacili u BiH, gdje su ga skrivali i liječili, 48-godišnjak je povezao drugog 52-godišnjaka, 48-godišnjaka i 29-godišnjaka, koji su sudjelovali kako u evakuiranju tako i u skrivanju ozlijeđenog te financiranju njegova liječenja u BiH. Ondje je bio do siječnja ove godine, kada je, u bijegu pred hrvatskim vlastima, otišao u Njemačku. Pomoć potrebnu za njegov boravak u Njemačkoj pružili su mu spomenuti drugi 48-godišnjak i 29-godišnjak. U utorak je uhićeno šest osoba u Osijeku, Zagrebu i Rijeci, njih pet dovedeno je u četvrtak u osječki Županijski sud, a 31-godišnjakinja je u bijegu.

Bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski novinarima je rekao kako je očito da je postojao naručitelj podmetanja požara. Dodao je da policija nikada nije spominjala tzv. čepinsku skupinu te da on sam nije znao tko je kriv za požar. S.Lacić

ISTI TUŽITELJI KAO I ZA MAMIĆA

Sven Mišković i Tonči Petković, zagrebački zamjenici ravnateljice Uskoka, provode istragu protiv sedam osoba koje se sumnjiči za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Ista dvojica su i tužitelji u predmetu u kojem se na osječkom Županijskom sudu trenutno sudi braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Zatvor je određen zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke