Novosti
PRVI PUT U 22 GODINE

Hrvatska na čelu Vijeća Europe
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Hrvatska preuzima predsjedanje nakon što je dobila oštre kritike od VE

Hrvatska u petak preuzima predsjedanje Vijećem Europe, prvi put u 22 godine, koliko mu je članica, i u istom tjednu u kojem je najstarija europska organizacija kritizirala službeni Zagreb zbog eskalacije govora mržnje u javnom diskursu i jačanja nacionalizma.

Na predstojećem dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Vijeća Europe, koji počinje u četvrtak navečer u danskom Helsingoru, Hrvatska od Danske preuzima rotirajuće predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe. Šest mjeseci poslije Hrvatsku će na toj dužnosti zamijeniti Finska.

Hrvatska tom paneuropskom organizacijom predsjeda prvi put otkako je primljena u njezino članstvo, 6. studenoga 1996. Vijeće Europe, koje danas ima 47 članica - sve europske zemlje osim Bjelorusije - najstarija je europska organizacija, osnovana 5. svibnja 1949. u Londonu s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić od 18. svibnja obnašat će funkciju predsjednika Odbora ministara VE. Hrvatska je ratificirala 93 konvencije Vijeća Europe, a posljednja među njima bila je Istanbulska konvencija, čiju ratifikaciju VE snažno zagovara. Konvencija je u Saboru ratificirana 13. travnja, ali upravo je u tijeku skupljanje potpisa za referendum za njezino ukidanje.

Pejčinović Burić je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kazala da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja zagovarati Konvenciju i pokušati staviti u fokus ono što je njezina osnovna svrha, a to je zaštita žena od nasilja. S obzirom na to da ima još država članica koje nisu ratificirale Konvenciju, rekla je Pejčinović Burić, “mi ćemo tijekom našeg predsjedanja raditi na tome da se pojasni hrvatski stav i stav VE” oko Istanbulske konvencije. Naglasila je kako u prvi plan treba vratiti “bit Konvencije, njezinu osnovnu svrhu, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji”. Šefica diplomacije odbacila je špekulacije da je Hrvatska požurila s ratifikacijom kako se ne bi dogodilo da preuzme predsjedanje Vijećem Europe a da Konvenciju nije ratificirala. Šefica hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja VE - borbu protiv korupcije, zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute. Hina

Kritike na početku predsjedanja

VE u utorak je objavilo izvješće u kojem kaže da u Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma te upozorava na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja fašističkog ustaškog režima. “Rasistički i netolerantni govor mržnje u javnom diskursu eskalira; glavne mete su Srbi, LGBT osobe i Romi. Jača nacionalizam, posebno među mladima, uglavnom u obliku veličanja fašističkog ustaškog režima. U medijima uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba, izbjeglica i Roma. Događaju se i fizički napadi na te skupine i na njihovu imovinu”, piše u izvješću.