Osijek
NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

Ministar Pavić otvorio Regionalnu podružnicu
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Regionalna podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u četvrtak je otvorena u Osijeku. Nalazi se na adresi Hrvatske Republike 26, a kako je rekla upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić, to je treća podružnica u Hrvatskoj. Do sada su otvorene u Rijeci i Splitu.

- To činimo zbog toga što smo uočili da je potreba za naše prijavitelje na natječaje koji se raspisuju u okviru Europskog socijalnog fonda sve veća te da im treba podrška i kada dobiju sredstva da kvalitetno provedu svoje projekte. Cilj je pomoći onima koji žele prijaviti projekte, ali i onima koji su novac dobili - rekla je Plavša-Matić dodavši kako će Regionalna podružnica Osijek služiti upravo tome da što bolje, što kvalitetnije iskoristimo sredstva koja su na raspolaganju. U uredu će za početak biti zaposleno pet osoba koje već imaju iskustva na takvim poslovima.

Gradonačelnik Ivan Vrkić i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekli su kako podržavaju ovaj projekt jer bez razvoja civilnog sektora nema ni razvoja cijele zajednice.

Podružnicu je otvorio Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, naglasivši kako u Europskom socijalnom fondu kojim upravlja njegovo ministarstvo za civilno društvo imaju na raspolaganju milijardu kuna za projekte za koje će natječaji biti objavljeni.

- Prije tjedan dana objavili smo natječaj za tematske mreže o 25 tema koje smatramo relevantnima za društvo, a predviđeno je 3,6 milijuna kuna po tematskoj mreži gdje će se udruge moći umrežavati sa znanstvenim institucijama upravo na razvoju javnih politika u temama koje su bitne, od pitanja demografije koja je za Slavoniju itekako važna, zaštite okoliša, pitanja mladih, financijske pismenosti. Vlada civilno društvo vidi kao partnera, a otvaranje Podružnice u Osijeku smatramo korakom naprijed u tome da udruge s ovog područja imaju pristup natječajima i pomoć u pisanju projekata kako bi uspješno povukli europska sredstva - rekao je ministar Pavić. J. Nikolić

Najčitanije iz rubrike