Osijek
POČEO MUSLIMANSKI MJESEC RAMAZAN

Suzdržavanje od zore do sumraka
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

U srijedu je počeo mjesec ramazan koji obilježavaju vjernici islamske vjeroispovijesti. Na tu nas je činjenicu podsjetio glavni imam Islamske zajednice u Osijeku Senad ef. Hevešević.

Kako nam je pojasnio, ramazan je najprepoznatljiviji po postu kojeg prakticiraju muslimanke i muslimani tijekom cijelog mjeseca, a sastoji se od potpunog suzdržavanja od jela, pića, spolnih odnosa, uživanja duhana i slično. Kao razlog za obilježavanje upravo ovoga mjeseca kao tako posebnog u cijeloj godini, ef. Hevešević navodi početak dolaska Božje objave poslaniku Muhammedu što se, prema tradiciji, smješta upravo u mjesec ramazan 610. godine. Dodao je kako ramazan služi i kao dobrodošao podsjetnik na duboke duhovne potrebe u životu svakog pojedinca koje se u suvremenom načinu života prečesto ignoriraju. Osječki imam istaknuo je kako je u svojoj ramazanskoj poruci predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović ukazao na važnost obraćanja pozornosti na one koji su u potrebi i podsjeća da je ramazan prilika da uložimo dodatni trud u pronalaženju načina da pomognemo ljudima oko sebe.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara. Muslimani ga smatraju svetim mjesecom, jer je u njemu počela objava Kur'ana. Istodobno je post (arapski: saum), jedan od pet stupova islama uz ispovijedanje vjere (šehadet), molitvu (namaz), davanje milostinje (zekat) i hodočašće u Meku (hadž). Kada je riječ o postu često se spominje citat iz Kur'ana: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (El-Bekare: 183). Ramazanski post propisuje suzdržavanje od hrane od zore do zalaska sunca. Nakon jednomjesečnog posta muslimani slave jedan od svojih najvećih blagdana Ramazanski bajram. D. Celing

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana