Regija
NA JEZERU LAPOVAC ODRŽANA VJEŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Operativne snage spremne u slučaju katastrofalne poplave
Objavljeno 18. svibnja, 2018.

NAŠICE - Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek i Grad Našice organizirali su na jezeru Lapovac vježbu civilne zaštite “Lapovac 2018.”. Tema je bila provođenje zadaća zaštite i spašavanja u slučaju poplave zbog prelijevanja nasipa te evakuacija i zbrinjavanje stanovništva.

Vježba je trajala 60 minuta, a obuhvatila je desetak scenarija koji se mogu dogoditi tijekom obrane od poplave. Prezentirana je obrana od poplave, prepumpavanje pumpama visokog kapaciteta, podizanje zečjeg nasipa te potraga i spašavanje na vodi. Uvježbavalo se i spašavanje, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih osoba, pružanje prve pomoći ozlijeđenima te uspostavljanje radioveze.

U vježbi su, uz članove Stožera CZ Našica, sudjelovali i Postrojba civilne zaštite opće namjene, Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek, Hrvatske vode, Policijska postaja Našice, Vatrogasna zajednica Našice, DVD Našice, JVP Našice, GDCK Našice, HGSS Stanica Osijek te županijski Zavod za hitnu medicinu.

Stotinjak sudionika pokazalo je zavidne vještine i uigranost.

- S obzirom na procjenu rizika velikih poplava na ovom području, cilj nam je aktivirati grad sa svojim kapacitetima, Stožer civilne zaštite, vatrogasce, hitnu pomoć, policiju, GSS i sve udruge koje se tu uključuju, kako bi provjerili sustav civilne zaštite i bili spremni za situaciju poplave. Cilj vježbe bio je ojačati kapacitete, ali i uvježbati međusobnu koordinaciju – objasnila je Silvana Pirić, voditeljica Odjela za preventivne i planske poslove Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek. Dodala je da su sve snage svoje zadaće odradile korektno.

- Svi su dobro educirani i upoznati s procedurama te je zaključeno da se u slučaju potrebe Stožer CZ Našica može aktivirati po hitnom postupku u vrlo kratkom vremenu – istaknula je Pirić.

Gradonačelnik Josip Miletić zahvalilo je operativnim snagama na sudjelovanju te posebno čestitao gradskim snagama na pokazanim vještinama.

Vježbu su pratili ravnatelj županijskog Društva Crvenog križa Marko Đukić i zamjenik predsjednika VZ Osječko-baranjske županije Zvonimir Ljubljanović. S. Fridl

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike