Regija
DRŽAVNA CESTA DOŠLA JOJ DO VRATA

Prosvjed u Đakovu: “Nemam muža, pa ni pola ćuprije”
Objavljeno 18. svibnja, 2018.
Monika Mamuzić, kaže, prosvjedovat će uz cestu u Pavićevoj ulici, “dok se nešto ne poduzme”

ĐAKOVO - Još prije nego što su jučer rano ujutro zabrujali teški strojevi osječkog poduzeća Gravia, izvođača radova na rekonstrukciji đakovačke Pavićeve ulice, jedna od njezinih stanovnica, Monika Mamuzić, i prije 7 sati prosvjedno je ispred svoje kuće postavila nesvakidašnji natpis “Nemam muža, pa nemam ni pola ćuprije”. Potom je sjela na plastičnu stolicu ispred svojih vrata prosvjedujući tako zbog činjenice da je prolaskom nove, šire trase kolnika, progutana većina njezina dojučerašnjeg kolnog ulaza i zelenog pojasa ispred kuće. Tako sada vrlo prometna državna cesta D-46, Đakovo - Vinkovci prolazi na samo dva metra od njezinih vrata. K tome, na njezinu kuću “udara” i Ulica Hedvige Deker, što joj položaj čini još specifičnijim, a Monika smatra da je i zbog ulaza odnosno izlaza vozila iz te ulice ona ostala gotovo bez cijele “ćuprije”.

- Nije me nitko upozorio da ću ostati bez “ćuprije”. Imala sam komotnu “ćupriju”, auto ni na stazu nije morao stati. Ni u dvorištu nemam parkirno mjesto, a sada ni ispred vlastite kuće. I ne samo to! Gdje će mi sada istovariti drva za ogrjev, gdje da, nedajbože potrebe, parkira Hitna? Meni i susjedi najviše se uzelo zbog nove trase ceste, a preko puta se vrlo malo zadiralo u pojas između staze i kolnika pa ondje ispred kuće imaju čak tri parkirna mjesta, a ja više ni jedno! Čula sam da se nekima pogodovalo, izlazilo ususret pri prolasku ceste, da ih se previše ili nikako ne zakine. Bila sam jučer (prekjučer, nap. a.) u gradskoj upravi i iznijela svoj problem. Upitana sam imam li uopće automobil. Rekla sam da nemam, ali da mi je sin otišao raditi u Njemačku i da će ga kupiti. Rekli su mi da nisam zakinuta, da su ispred moga ulaza postavljena četiri položena rubnika i da mi je to sasvim dovoljno, a ja ostala bez “ćuprije”! I susjedi me u ulici podržavaju, jer sam jako mnogo izgubila zbog nove, daleko šire ceste i blizine ulaza u Dekerovu ulicu prekoputa - kaže samohrana majka Monika.

Dodaje da je, upravo zato što je samohrana majka, bez muža, nezaštićena te da se u protivnom to ne bi tako događalo.

– Kao samohrana majka, pokazuje to i ovaj slučaj, nemam sva prava u ovome gradu kao drugi. Nisu smjeli praviti biciklističke staze u ovom dijelu kada su vidjeli da zeleni pojas nije širok kao drugdje u ulici - kaže Monika.

Nema prolaznika kojem jučer za oko nije zapelo Monikino nezadovoljstvo i ogorčenje pretočeno u nesvakidašnji natpis “Nemam muža, pa ni pola ćuprije”. Pokraj njega su cijeli radni dan prolazili radnici i teški strojevi Gravije angažirani na postavljanju novog kolnika koji je, po novome, a zbog gradnje biciklističkih staza uz oba ruba kolnika, sada širok 8,6 metara. Dok je cesta bila uža, ispred kuća je bio značajan zeleni pojas koji je omogućavao i prostrane (betonirane) kolne ulaze. Monika Mamuzić svoj prosvjed uz nesvakidašnji natpis i uporno sjedenje pred kućom, nastavila je sve do odlaska na posao te nastavila nakon povratka s njega, najavljujući kako će nastaviti i tijekom noći.

– Bit ću ovdje sve dok se nešto ne poduzme, i ja imam pravo na kolni ulaz. Neka se vidi što se radi - najavljuje Mamuzić, a dio stanovnika Pavićeve najavili su da će doći pružiti joj potporu.

Suzana ŽUPAN
Gravia: Radimo prema projektu

- Radi se o tome da se cesta proširila na štetu pojasa između kolnika i staze, a za potrebe gradnje biciklističkih staza. Izvodimo radove prema projektnoj dokumentaciji, na ime koje je dobivena građevinska dozvola. U ime svih građana Grad Đakovo dao je suglasnost na tu građevinsku dozvolu. To što se dogodilo gospođi, dogodilo se i svim susjedima. Imali smo jedan takav slučaj u Preradovićevoj, naime, zbog rekonstrukcije ceste vlasniku jedne kuće duljina kolnog ulaza smanjena je na 2,5 metara. Zvao je inspekciju, izišao je inspektor prometa, a on kontrolira izvode li se radovi prema projektu i to je to - komentira Gravijin inženjer Davor Nikić.

Grad: Investitor je HC, neka se za nejasnoće javi tamo

- Gospođa je bila u gradskoj upravi. Razgovarao sam u vezi njezine predstavke sa šefom gradilišta i predočio mi je da ispred njenog kolnog ulaza imaju četiri položena rubnjaka i dva ukoso, što znači ukupno šest metara, pa nije istina da sada nema kolni ulaz. Prema mom mišljenju, ispostavilo se da je ona ispred kuće, na javnoj površini, tražila parkirno mjesto, a što prema projektu koji ima građevinsku dozvolu, nije predviđeno ni dopušteno. Odgovorno tvrdim da Grad nije nikome pogodovao. Investitor tog projekta su Hrvatske ceste i za sve nejasnoće neka se gospođa javi njima - poručuje dogradonačelnik Antun Galić.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike