Ekonomija
85. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Izostao zajednički nastup hrvatskih tvrtki na najvećoj smotri agrara u jugoistočnoj Europi
Objavljeno 18. svibnja, 2018.
To nije stvorilo realnu sliku o stanju gospodarstva u nas, rekao je Ernest Nad

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek i ove je godine organizirala jednodnevni stručni posjet na najveći agrobiznis događaj u jugoistočnoj Europi - 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji je otvoren do 21. svibnja, a na kojemu se predstavilo i nekoliko tvrtki iz naše zemlje.

Inače, valja podsjetiti kako ovo putovanje ima već dugogodišnju tradiciju i svake godine privlači sve veći broj poljoprivrednika i stručnjaka zaposlenih u toj grani gospodarstva.

Prema riječima voditelja Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek Ernesta Nada, na toj se najsnažnijoj poljoprivrednoj manifestaciji Hrvatska trebala prezentirati na jedan kvalitetniji način, koji je ove godine, nažalost, izostao.

- Izostao je zajednički nastup na sajmu, što je krasilo hrvatsko gospodarstvo prethodnih godina i nije stvorilo realnu sliku o stanju gospodarstva u nas. Hrvatska mora imati jednu dobru prezentaciju, koja može pridonijeti našem gospodarstvu znatno više nego što je to učinila ove godine, kada smo se predstavili sa samo 12 gospodarskih subjekata, a to je mali broj - rekao je Nad i dodao kako se iskreno nada da ćemo ubuduće bolje i kvalitetnije prezentirati hrvatsko gospodarstvo na tom sajmu.

Prema njegovim riječima, jedna je od boljki hrvatskog gospodarstva dezorganiziranost malog i srednjeg poduzetništva.

- Svojevremeno smo imali oko 190 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, no sada ih imamo 90 tisuća i nerijetko ističemo da je nužno uzeti one stare organizacijske oblike, poput poljoprivrednih zadruga, kao jedan oblik koji zastupa sve udružene poljoprivrednike. Oni bi tada mogli zajednički prezentirati svoja dostignuća. Međutim, osnivanje zadruga i poljoprivrednoproizvođačkih organizacija ide jako sporo na našim prostorima, a ono što je jako bitno jest da broj poljoprivrednika iz godine u godinu rapidno opada, što nikako nije dobar pokazatelj budućeg razvoja hrvatske poljoprivrede - kazao je Nad.

No, valja ipak navesti da upoznati najbolje, najveće i najuspješnije, ne samo u poljoprivredi Srbije nego i svijeta, nudi se ovih dana posjetiteljima 85. novosadskog sajma.

U godini jubileja, sajam je, prema riječima generalnog direktora novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, za 10 posto povećao ponudu. Na njemu se ove godine na 58.000 četvornih metara izlagačkog prostora predstavilo više od 1500 izlagača, izravno iz 30 zemalja, a neizravno s proizvodima i uslugama iz ukupno 60 zemalja - precizirao je Cvetković.

Tihana ERŠEK CICVARIĆ
ZEMLJA PARTNER- FRANCUSKA

Francuska, zemlja s najrazvijenijom poljoprivredom, ovogodišnja je zemlja partner i na sajmu se predstavlja s deset izlagača od poljoprivredne mehanizacije do sjemena i stočne hrane. - Sajam već 85 godina vrhunski reprezentira Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, a na njemu je da kroz modernu koncepciju suradnje integrira načine međunarodne suradnje i bude snažna podrška privredi Srbije - rekao je Cvetković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike