Novosti
ENERGETSKI SUMMIT

Ćorić: Cijene plina i struje ostat će stabilne
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Cijene plina i električne energije ove će godine ostati stabilne, izjavio je u srijedu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u sklopu “Energetskog summita 2018. - hrvatski izazovi u energetskoj tranziciji”.

“Cijena nafte u posljednje vrijeme ide prema gore, no u tom je slučaju riječ o kretanjima na svjetskom tržištu koja se prelijevaju i na Hrvatsku. S obzirom na to da je riječ o liberaliziranom tržištu, tu država nije u mogućnosti utjecati na takva kretanja”, rekao je Ćorić na summitu koji su organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik. Naveo je da je država posljednjih nekoliko mjeseci u fazi izrade energetske strategije, koja se nadovezuje na doneseni zakonodavni okvir, prije svega Zakon o tržištu plina, a ove se godine očekuje i donošenje zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kao i o obnovljivim izvorima energije. “Mislimo da taj set dokumenata otvara perspektivu afirmaciji prije svega domaćih izvora proizvodnje električne energije, ali i drugih oblika energije kroz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i smanjenje energetske ovisnosti Republike Hrvatske”, kaže ministar. Naglasio je da je ovogodišnji cilj njegova ministarstva da se odredi smjer kretanja energetike u sljedećih 15-ak godina, prije svega izradom energetske strategije Hrvatske.

Predsjednik Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Mirko Zelić tvrdi da je, s obzirom na ovdašnje rezerve ugljikovodika i porast cijene nafte, nužno intenzivirati istraživanje ugljikovodika, posebice jer Hrvatska raspolaže s više od 20-ak perspektivnih istražnih prostora, najviše u panonskom bazenu. “To je jedini način da Hrvatska postigne što veću razinu energetske neovisnosti. Ako se to ne dogodi, hrvatski uvoz energenata mogao bi iznositi i 90 posto”, smatra Zelić. H

Možda ste propustili...