Novosti
AFERA “HOTMAIL”

Uskok preuzeo slučaj mailova, oporba traži raspuštanje Sabora
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Nakon dvije kaznene prijave koje su zbog afere “Hotmail”, odnosno aktivnosti tzv. grupe Borg, protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić podnijele stranke Slobodna Hrvatska i Živi zid, rad na tom slučaju preuzima Uskok, neslužbeno se doznaje u Državnom odvjetništvu. Prijave su podnesene zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, no kako se u njima u sumnju dovodi postupanje državne dužnosnice, njihove će navode istražiti Uskok, a tom specijaliziranom dijelu Državnog odvjetništva potom će, vrlo vjerojatno, biti prebačen i cijeli slučaj “lex Agrokor”.

SDP-ove optužbe

Državno odvjetništvo, kako se doznaje, cijelu aferu prati od objave prvih spornih e-mailova, a istražuje i sadržaj dokumentacije, odnosno SMS-ova, koju je Državnom odvjetništvu proslijedio HHO i Ured predsjednice Republike. U rasvjetljavanje afere “Hotmail” uz Državno odvjetništvo i policiju, koja analizira sporne poruke, uključena je i SOA, čiji je čelnik potvrdio da daju “punu potporu” policiji i Državnom odvjetništvu, koje treba dati “konačni lijek”. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u ponedjeljak je podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je, kako je rekla, zbog Agrokora postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je ponovio svoj zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora jer smatra kako je “postalo jasno da je predsjednik Vlade, HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, točnije, u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge”. “Plenković je sve znao, to potvrđuje sadržaj mailova. Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena, banaliziranja, skretanja s teme”, kazao je Bernardić pozivajući saborske zastupnike na odgovornost.

“Hrvatska se nalazi u izvanrednom stanju, Vlada više nema politički legitimitet, građani su izgubili povjerenje u Vladu i institucije države i stoga šaljemo u proceduru zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora”, dodao je Bernardić.

Odgovor HDZ-a

Nikola Grmoja (Most) upitao je dokad će u Hrvatskoj biti bitna volja samo jednog čovjeka, ustvrdivši kako će ova vlada ostati zapamćena po Plenkovićevoj rečenici: “Sve će biti dobro.” “Ništa nije dobro, Hrvatska i njezini građani suočavaju se s najvećim izazovima u kratkoj povijesti”, ustvrdio je Grmoja.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kazala je kako je Agrokor nastao kao rezultat crony (ortačkog) kapitalizma i da je premijer Plenković, umjesto da prekine s tom praksom, pretvorio to u najgori oblike te prakse. “Ono što se vidi iz mailova jest da je potpredsjednica Vlade cijelo vrijeme govorila neistinu, da se o svakom tko misli drukčije govori ponižavajuće i ismijavaju građani Hrvatske”, kazala je Mrak Taritaš, dodavši da su mailovi pljuska svim građanima Hrvatske i svima koji odgovorno rade svoj posao te sramota države.

Branko Bačić (HDZ) kazao je kako ankete pokazuju što građani misle o HDZ-u i Vladi i da je prema anketama HDZ daleko najjači, više nego Most i SDP zajedno.

“Imamo vladu koja upravlja državom čije gospodarstvo kontinuirano raste godinu za godinom. Imamo vladu koja je sredila javne financije, koja je smanjila javni dug, koja je, umjesto prodaje, Hrvatske autoceste zadržala u vlasništvu hrvatskih građana. Imamo vladu koja je znala pronaći i pripremiti zakon koji je usvojio ovaj Sabor i prihvatio i Ustavni sud”, kazao je Bačić. “Imamo vladu koja se zna nositi s problemima, a s druge strane imamo oporbu koja zaboravlja da je taj zakon pisala u toj vladi, da je taj zakon izglasala. Šef oporbe na svojoj presici zaziva zatvor bez osude i suda, i to odmah. Je l' nam se to nudi kao rješenje za Hrvatsku”, upitao je Bačić.

Milorad Pupovac (SDSS) osvrnuo se na zahtjev oporbe za raspuštanje Sabora. “Ako želite izbore, dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti, kakvu ćete vladu sastaviti i kakve politike voditi i s kim ćete formirati vladu”, kazao je Pupovac. “Ako na ovome želite bildati mišiće i dokazati da ste jaki i možete voditi vladu, to je u redu, ali znamo da niste”, rekao je Pupovac. H

Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

INICIJATIVA OPORBE NEĆE USPJETI

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je inicijativa oporbe za raspuštanje Sabora još jedna koja neće uspjeti te da nije znao sve detalje o primjedbama stručnjaka na izradu zakona o Agrokoru. “To je jedna od inicijativa koju pokreće oporba i koja, naravno, neće uspjeti. Ono što je važno, a to ponavljam i danas, u tako kratkom roku učinili smo sve, posegnuli smo za ekspertizom onih koji su mogli dati svoj stručni doprinos. Sve što smo napravili bilo je u cilju spašavanja hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava”, rekao je Plenković u Sofiji gdje sudjeluje na summitu EU-a i zapadnog Balkana i nizu popratnih sastanaka. “Kao što vidite prijeteći cunami na gospodarstvo nije se dogodio”, rekao je hrvatski premijer. “Proces restrukturiranja treba osigurati da svi dionici koji su uključeni postignu nagodbu”, rekao je te istaknuo da je s njegova aspekta, kao predsjednika vlade, to najbitnije. Niječno je odgovorio na pitanje je li osobno znao za sugestije pravnih stručnjaka da će neki dijelovi zakona biti protustavni.