Novosti
IZMJENE ZAKONA O DJEČJEM DOPLATKU

Broj korisnika dječjeg doplatka veći 50 posto
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Proširivanjem dohodovnog cenzusa za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice, što se predlaže izmjenama i dopunama Zakona o dječjem doplatku koje je Vlada u srijedu sa sjednice poslala u saborsku proceduru, od 1. srpnja bi se za oko 50 posto proširio krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu. To normativno rješenje predlaže se radi stvaranja povoljnijeg okruženja financijskih uvjeta obiteljima s djecom, istaknula je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Izmjene će imati, naglašava, i znatan socijalni učinak s ciljem prevencije siromaštva djece i socijalnog isključivanja djece i važna su mjera iz područja obiteljske i pronatalitetne politike, odnosno demografskog razvoja Hrvatske.

Izmjenama se dohodovni cenzus (ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno) kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu povisuje sa sadašnjih 1663 na 2328 kuna. Doplatak bi tako i dalje, u iznosu od 300 kuna, primale obitelji kojima prihod ne prelazi 543 kune po članu, 250 kuna dobivale bi obitelji u kojima je prihod po članu kućanstva od 543 do 1120 kuna, a proširuje se obuhvat onih obitelji koje bi primale 200 kuna - na one u kojima ukupni dohodak po članu iznosi od 1120 do 2328 kuna (sada 1663 kune). Prema podatcima Zavoda za mirovinsko osiguranje, trenutno je 94,5 tisuća korisnika doplatka za djecu, za nešto više od 183 tisuće djece.

Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji ostvaruju korisnici doplatka za djecu u skladu s važećim zakonom, i to tako da će se on dobivati i za treće i četvrto dijete.

Mijenja se i odredba o dobnoj granici za ostvarivanje prava na doplatak za dijete koje pohađa srednju školu te se omogućuje korištenje doplatka za onu djecu/učenike čiji programi srednjoškolskog obrazovanja traju pet godina.

Procjenjuje se da će u odnosu prema postojećim pravima za primjenu predloženih odredbi biti potrebno dodatnih nešto manje od 152 milijuna kuna u ovoj godini, odnosno 362 milijuna u idućoj te oko 332 milijuna kuna u 2020. godini. H

2328

kuna iznosit će dohodovni cenzus kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana