Novosti
BERNARDIĆEVA STRANKA PADA SVE NIŽE

Odlazak Zdravka Ronka
novi udarac SDP-ovcima
Objavljeno 16. svibnja, 2018.
Ronko je istupio zbog “urušavanja stranke koje provodi Davor Bernardić”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je otvorio parlamentarnu raspravu zahtjevom za raspuštanje Sabora i raspisivanje izvanrednih izbora zbog afere Agrokor, u trenutku njezina vrhunca.

Zahtjev je to šefa najveće oporbene stranke, kojoj rejting i ugled rapidno opadaju, ali i unatoč pogreškama vladajućih, a tu se prije svega može govoriti o, kako se pokazalo, skandaloznoj elektroničkoj prepisci u vezi s Agrokorom, zbog koje je u konačnici morala otići potpredsjednica Vlade Martina Dalić, malene su šanse da se Sabor raspusti.

Zahtjev za ostavku Vlade i izvanredne parlamentarne izbore Bernardić podnosi dok njegova stranka gubi zastupnike, koji bi radije podržali vladu Andreja Plenkovića nego Bernardićevo vođenje SDP-a. Saborski zastupnik iz Požege Zdravko Ronko upravo je u srijedu zatražio, s još 11 članova požeškog SDP-a, brisanje iz te stranke. Kao razlog naveo je “urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi predsjednik stranke Davor Bernardić, liječeći time svoju nesposobnost i frustracije”.

“Zajednički izlazak iz članstva desetak uglednih, zaslužnih i iskusnih članova SDP-a Požega, s kojima sam i sam dugo i ponosno nosio stijeg Račanove stranke, pridonosio njezinoj snazi i usponu te promicao njezine časne vrijednosti, bila je crta preko koje se dalje nije moglo. To više što razlozi koje navode itekako stoje - urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi Davor Bernardić liječeći time i svoju nesposobnost i svoje frustracije. A tomu što nema dovoljno kritične mase da se taj brzorastući tumor zaustavi i ukloni uzrok je u sveprisutnom oportunizmu i poltronstvu koje je zavladalo SDP-om, na žalost, na putu bez povratka”, stoji u Ronkovu tekstu ostavke.

Ronko je u srijedu još jednom novinarima objasnio razloge svoje odluke o istupanju iz SDP-a. “Bernardić mora otići u školu, mora pisati pripreme, mora predavati đacima u srednjoj školi da malo osjeti stvaran život, da osjeti kako je teško zarađivati kruh, a ne da stalno bude na ovim jaslama i pritom da bude destruktivan. Te svoje rušilačke nagone ne smije provoditi na našoj stranci, jer na taj način liječi svoje nesposobnosti i frustracije", poručio je Ronko.

Objasnio je i najavu potpore vladi Andreja Plenkovića rekavši da je “zadnji u SDP-u koji bi dao potporu HDZ-u te da su oni njegovi protivnici”. Međutim, dodao je, “da bih osujetio plan koji Bernardić smišlja, da ode na izvanredne izbore ili redovne izbore i nakon toga koalira s HDZ-om, koji nema ni s kim drugim koalirati, u toj situaciji spreman sam podržati i crnog vraga, pa i HDZ, da ne dođe do izvanrednih izbora”.

Ističe da je njegov plan spriječiti veliku koaliciju, a “naročito zato da Bero ne bi bio u njoj i opet se uhljebio”. Ronko navodi da je “u SDP-u više nemoguće djelovati, da su u stranci na cijeni oportunizam i ulizništvo te da je degutantno promatrati tko je sve tu unutra”.

Na pitanje nije li nelogično da podrži HDZ kako bi spriječio veliku koaliciju, Ronko kaže da će “poduzeti sve da pokuša, ako je to uopće moguće, da se spasi SDP”. “Bernardiću nije bitno hoće li on imati 35, 34 ili 20 zastupnika, važno mu je da sutra, ako ništa drugo, bude Darinko Kosor, jer ovu stranku čeka sudbina HSLS-a. Pokušat ću sve jer SDP je moja stranka, ja sam za nju ginuo, sebe sam za nju davao i volim je. S Berom je ovo put bez povratka”, ocijenio je Ronko.

Pokušaj buđenja članstva

“Nisam ni s kim iz HDZ-a razgovarao i nemam što s njima razgovarati. Ne mogu mi oni ništa ponuditi niti bih im ja što dao”, kazao je Ronko, najavivši da će i dalje “djelovati kao saborski zastupnik i da Bernardić što prije ode, ako je to moguće”. “Ako uspijem malo probuditi članstvo, da se ono trgne i shvati kuda nas vodi Bernardić - O.K. Ako ne, što ja mogu”, naglasio je.

Ronkovom ostavkom i ispisivanjem iz članstva SDP je pao na 34 saborska zastupnika. Valja podsjetiti na to da je iz stranke u ovom saborskom mandatu, krajem 2016., istupio Tomislav Žagar, Tomislav Saucha nije član SDP-a od veljače prošle godine, a Mirando Mrsić isključen je u ožujku ove godine.

U SDP-u se već duže govori, na što je Ronko upozorio u svome zahtjevu za izlazak iz stranke, o navodnim Bernardićevim planovima da dođe do vlasti. Navodno je Bernardićev cilj, s obzirom na to da je sasvim jasno da ne može pobijediti na izborima, da na svaki način isprovocira izvanredne izbore na kojima bi SDP, bez obzira na to koliko (očekivano) loše prošao, ušao u koaliciju s HDZ-om, pod izlikom da se izbjegne bilo kakav ulazak u vlast Živog zida. Kako nam je ispričao jedan istaknuti SDP-ovac, želeći ostati anoniman, već i obični ljudi percipiraju SDP kao “razbijenu vojsku”. Bernardić uopće ne dolazi na sastanke Kluba zastupnika SDP-a i on s članovima Kluba jedva komunicira. Na tom sukobu se i temelji teza o Bernardićevoj želji da promijeni klub, a to može samo novim izborima.

“Kotrljanje nizbrdo”

- Pod svaku cijenu on bi želio tu staviti svoje ljude, bez obzira na to što bi ih bilo možda i upola manje nego sada. To je napravio u Zagrebu. Preuzeo je zagrebački SDP s 24 vijećnika u zagrebačkoj Skupštini, sada ih imamo - pet. U gradskim četvrtima u proteklom mandatu imali smo 395 vijećnika, a sada ih imamo 200. I nikome ništa. Za nagradu još postane predsjednik stranke - kaže nam taj istaknuti član SDP-a.

Napominje kako Bernardić gotovo sigurno neće sam napustiti mjesto predsjednika stranke, a statut je takav da ga je vrlo teško smijeniti. Smjenu može pokrenuti Glavni odbor stranke, ali u njemu Bernardić ima apsolutnu kontrolu te su većini članstva, koje je svjesno da se stranka “kotrlja nizbrdo”, vezane ruke.

Igor MIKULIĆ/H
Gradonačelnik Požege 11 godina, u Saboru četiri mandata

Zdravko Ronko bio je jedan od najiskusnijih članova SDP-a i u širem vodstvu stranke zapravo su rijetki članovi s političkim uspjesima i političkom karijerom poput Ronkove. Čak 11 godina bio je gradonačelnik Požege, ovo mu je četvrti mandat u Saboru, a bio je i župan Požeško-slavonske županije. Posebice je njegov politički uspjeh vrijedan jer ga je ostvario u Požegi, za SDP izrazito teškom području. Kako neslužbeno doznajemo, Ronko se nikako nije slagao s Bernardićevim vođenjem stranke. Navodno je okidač za Ronkov izlazak iz stranke bila odluka vodstva stranke da u nju vrati jednog člana lokalnog SDP-a, kojega je Ronko nakon duže vremena uspio isključiti.

JOŠ FALI TREĆI ZASTUPNIK

U klubu s Mrsićem?

 

Upitan hoće li surađivati s Mirandom Mrsićem, koji je nedavno izbačen iz SDP-a, Ronko je kazao da s njim dobro surađuje više od 20 godina, a djelovat će prema vlastitoj savjesti, no smatra da će im se dosta stavova poklopiti jer su obojica socijaldemokrati.

Još jedan bivši zastupnik SDP-a Tomislav Žagar, koji djeluje kao nezavisni zastupnik u Klubu Mosta, ocjenjuje da je Ronko napustio stranku iz gotovo identičnih razloga kao i on prije godinu i pol, duboko nezadovoljan vodstvom SDP-a. Žagar dodaje da ga je "iznenadilo što je Ronko rekao da će podržati Andreja Plenkovića, ali misli da to pokazuje dubinu njegova nezadovoljstva". "Nikada to ne bih očekivao od njega, ali mislim da je time htio naglasiti koliko je SDP na lošem putu i koliko je nezadovoljan", smatra Žagar, koji kaže kako bi se rado vratio u SDP, “ali u ovome trenutku, prema onome što vidi, nema se kamo vratiti”. Mirando Mrsić, nedavno isključen iz SDP-a, komentirao je da je odluka Ronka i još 12 članova velik udarac za SDP u Požegi. "To bi trebalo zabrinuti Bernardića, ali, koliko vidim, zabrinutosti nema", kaže Mrsić. Prema njemu, velika koalicija za SDP znači političku smrt. Mrsić najavljuje da će idući tjedan osnovati Klub nezavisnih zastupnika, pridružit će mu se vjerojatno Ronko, a još se ne zna tko bi bio treći član, što je uvjet za osnivanje Kluba.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana