Osijek
ISPRAĆAJ MATURANATA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Quadrillu će u utorak u podne u šest gradova plesati 2714 maturanata
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Maturanti iz Osječko-baranjske županije i ove će godine otplesati u svijet odraslih. Na završnici svoga srednjoškolskoga obrazovanja 2714 učenika završnih razreda u Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Belom Manastiru i Donjem Miholjcu točno će u podne u utorak, 22. svibnja, tradicionalno otplesati francuski dvorski ples quadrillu koji su mjesecima marljivo uvježbavali sa svojim nastavnicma na satu tjelesnog.

Dio je to programa 14. Ispraćaja maturanata u organizaciji Osječko-baranjske županije, koji su u srijedu u HNK-u predstavili župan Ivan Anušić, Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu OBŽ-a, i Domagoj Jukić iz tvrtke Koncert d.o.o., zadužene za sva tehnička pitanja u organizaciji događanja.

- Nakon što se osječki maturanti u svom poznatom školskom okružju oproste od kolega i nastavnika, u 10 sati dolaze u Županijsku ulicu na generalnu probu, kada će im se podijeliti majice i kišobrani, i kada će još jednom uvježbati koreografiju. Nakon pozdrava župana, u 12 sati zaplesat će četiri stilizirana plesa i jedan dodatni, dok će se u nekim mjestima plesati i slavonsko kolo – kazao je Jukić. Nakon quadrille, Šime Strikoman realizirat će milenijsku fotografiju za što će maturanti ove godine svojim tijelima ispisati riječ “Challenge”.

- S jedne strane odabrana riječ najavljuje nadolazeći najveći festival ekstremnog sporta u regiji - Pannonian Challenge, a s druge strane odnosi se na izazove stavljene pred maturante, koji se nalaze na prekretnici svoga života – odabir studija i buduće karijere, prvo odvajanje od obitelji i selidba u drugi grad, prvo zaposlenje – istaknula je pročelnica Filipović. Maturanti će se potom promenadom preko pješačkog mosta uputiti na lijevu obalu Drave, gdje će ih u dobroj atmosferi u šatoru dočekati DJ Rosso i Džuboks bend, koji će ih zagrijati za nastup grupe Vigor u 20 sati. Na završni koncert večeri, kao i na praćenje quadrille u Županijskoj, pozvani su svi sugrađani, rodbina i prijatelji maturanta, njihovi profesori, slučajni prolaznici i turisti.

- Nije cilj plesanje, nego uspomena na lijep i siguran događaj na kraju srednje škole – istaknuo je Jukić. Za to da, kao i proteklih godina, čitav ispraćaj maturanata prođe sigurno, bez većih izgreda i ozljeda, pobrinut će se PU osječko-baranjska, Hitna pomoć i Crveni križ, a u organizaciju je uključeno i nekoliko tvrtki s područja županije. Jedna je generalna proba odgođena zbog kiše, no sljedeća, i posljednja, održat će se prema redovitom rasporedu u petak, 18. svibnja, u Županijskoj ulici. U slučaju loših vremenskih uvjeta na dan ispraćaja, quadrilla će se plesati u dvorani Zrinjevac. Projekt je Županija financirala s 225.000 kuna.

- Osječko-baranjska županija ovim putem želi maturantima uputiti iskrenu čestitku na završetku srednjoškolskog obrazovanja te izraziti želju i poželjeti sreću u daljnjem obrazovanju, zaposlenju i nastavku života – kazao je župan Anušić.

3400

maturanata plesalo je quadrillu prije vala iseljavanja

Ivan Anušić

župan

TREBAMO JOŠ JAČE ZASUKATI RUKAVE

- Na žalost, svake godine imamo sve manje maturanata, što dolazi do izražaja kada se usporedi koliko ih je sudjelovalo u quadrilli od samih početaka, a koliko ih danas sudjeluje. To je upozorenje i molba svima koji vode brigu o Osječko-baranjskoj županiji, o Hrvatskoj, o svim općinama i gradovima, da trebamo još jače zasukati rukave u spašavanju naše županije i Slavonije – apelirao je župan Anušić.

Milenijsku će fotografiju snimiti Šime Strikoman, a maturanti će tijelima ispisati riječ "Challenge”

Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike