Crna kronika
UPOZORAVAJUĆE BROJKE

Sve je više poginulih na hrvatskim cestama
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Policija do kraja lipnja kreće na hrvatske ceste sa svim mogućim resursima

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, policija će tijekom svibnja i lipnja pojačano kontrolirati sudionike u prometu. Poseban će naglasak biti na “četiri glavne ubojice u prometu” - prebrzu vožnju, alkohol, korištenje mobitela i sigurnosnih pojaseva. Dodatno, kontrolirat će se i vozači mopeda i motocikala.

U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 80 osoba, što je 14,3 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada je u prometu poginulo 70 osoba. Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i prvih dana ovog mjeseca. Do 13. svibnja poginulo je 96 osoba, sedam osoba više nego na isti dan prošle godine kada je do navedenog datuma poginulo 89 osoba.

Kako navode u MUP-u, iz podataka o prometnim nesrećama vidljivo je da su ljudi najviše ginuli zbog vožnje pod utjecajem alkohola, brzine neprimjerene uvjetima na cestama, te naleta na pješake i bicikliste. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda te motocikala.

- U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom svibnja i lipnja poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. četiri glavne ubojice u prometu, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala - kažu iz policije. U provođenje pojačanih kontrola bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca, kao i sva raspoloživa tehnika, od alkometara, uređaja za kontrolu brzine do testera za droge.

Policajci će pojačano kontrolirati alkohol, brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima, nepropisni prijevoz djece, ali i uporabu mobitela za vrijeme vožnje te korištenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima. Akcija će se usmjeriti i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljaju neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i sve moguće druge prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Sandra LACIĆ
POLICIJA OPET SAVJETUJE

Iz MUP-a savjetuju sudionicima u prometu da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštuju ograničenja brzine kretanja i ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Neki od savjeta vozačima iz policije su da pri vožnji u kolonama drže dovoljan razmak između vozila te se ne koriste mobitelom za vrijeme vožnje.

u 2018.

POGINULO JE 96 OSOBA NA CESTAMA

Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike