Regija
ZORAN VINKOVIĆ PROZIVA ZA POGODOVANJE:

Grad zapošljava fiktivnim natječajima, netransparentno
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

ĐAKOVO - Računi za vodu, zapošljavanje u gradskoj upravi, tvrtkama i ustanovama te nova koncepcija Đakovačkih vezova – teme su kojima je jučer predsjednik Kluba vijećnika oporbene liste “Srcem za Đakovo” i bivši gradonačelnik Zoran Vinković, na presici na korzu prozivao aktualnu gradsku vlast. Držeći u ruci najnovije račune za vodu Đakovačkog vodovoda, rekao je kako su oni osvanuli “sa 100-postotnim povećanjem fiksnog dijela osnovice vodnih usluga, odnosno sa šest na 12, s PDV-om 13,56 kn”. “I u tome se očituje nesposobnost gradske vlasti”, dodao je Vinković.

Ocijenio je gradska zapošljavanja netransparentnima i pogodovanjem. “Kada sam lani u lipnju napuštao zgradu Grada u njoj je bio 31 zaposlenik, a sada vlast zapošljava preko fiktivnih natječaja pa postavljam otvoreno pitanje gradonačelniku Mandariću – gdje su raspisani ti natječaji, jesu li bili objavljeni na HZZ-u, koja su to imena, koliko je novih ljudi primljeno u gradskoj upravi? Koliko čujem, jedini kriterij bila je stranačka i obiteljska pripadnost. Isto se događa i u gradskim tvrtkama gdje se zapošljavaju čak i vjenčani kumovi, a zapošljavanja traju i u Knjižnici, Vrtiću, Muzeju, Citu, Centru za kulturu. Građani moraju znati koga zapošljava Grad. To je bilo vidljivo i u projekciji, odnosno samom proračunu, gdje je za gotovo deset milijuna kuna povećana stavka 'materijalni rashodi zaposlenih i plaće zaposlenih'. Sve to dovodi u pitanje transparentnost. Imaju li svi prolazak na stručnom osposobljavanju i položen državni ispit?”, zapitao je Vinković.

Osvrnuo se i na najave skraćivanja i promjena programa Đakovačkih vezova, što ocjenjuje ozbiljnim narušavanjem smotre. “Moja poruka je da, ako ne znaju taj posao, imaju mogućnost ostaviti program prema starome, a ne ulaziti u novine koje bitno narušavaju duh i tradiciju Vezova. Nije značajno smanjen financijski plan smotre, ali zato jest broj dana održavanja, njena tradicija. Udar je to na osnovnu ideju koju je još 1967. započeo pok. dr. Zvonimir Benčević. Programom 52. Vezova dogodilo se upravo ono što ja nisam nikako htio dopustiti, a to je da politika uđe u Vezove i naruši bit, esenciju, pa i egzistenciju smotre. Posebno je to udar na KUD-ove Đakova i Đakovštine koji su, uz građane, možda i najzaslužniji za opstanak Vezova. Drugim riječima, sve za što je zaslužan Zoran Vinković u Vezovima - pod svaku cijenu želi se maknuti”, rekao je Vinković, i nabrojao nagrade koje je smotra dobila dok je on bio na čelu njenog Organizacijskog odbora. Izrazio je bojazan “da promjene koje se događaju smotri mogu zaprijetiti njenim izbacivanjem iz top 5 manifestacija”. S. Župan

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike