Regija
DRŽAVNO NATJECANJE

Vukovarski učenici drugi na domijadi
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

VUKOVAR - Na 43. državnoj domijadi održanoj u Rovinju učenici Doma učenika Vukovar osvojili su u kategoriji filmskog stvaralaštva drugo mjesto i srebrnu medalju. Naziv je nagrađenog filma “Bata - nepoznato o poznatome”, a u njegovu su režiranju, snimanju i montaži sudjelovali Marko Mrkonjić, Jan Malnar, Bernard Katičić i Borna Bičanić, učenici Tehničke škole Nikole Tesle. Govoreći o procesu stvaranja i temi devetominutnoga filma, Marko Mrkonjić, koji je akter u filmu i njegov redatelj, naglasio je da film govori o tomu kako je Jan Bata došao na ove prostore, razvio školu, Dom učenika i tvornicu Borovo.

- Htjeli smo domovima diljem Hrvatske prezentirati kako je Borovo nastalo i odakle potječu borosane - rekao je Marko i dodao kako su na regionalnoj domijadi osvojili prvo mjesto.

Učenici su na filmu radili uz mentorstvo Jelene Lovković, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti, odgojiteljice u Domu učenika te voditeljice filmske skupine. Lovković je pojasnila kako je ostvareni uspjeh veliko priznanje, tim prije što se nitko od učenika ranije nije susreo s procesom snimanja i montiranja filma, a na državnoj su ih domijadi ocjenjivali članovi Hrvatskog filmskog saveza.

- Drugi filmovi imali su visoku produkciju, mentore i vanjske suradnike, a mi smo sve odradili sami. Film smo radili postupno tijekom cijele školske godine, dosta smo istraživali te želim zahvaliti Oliveri Crevar, koja nam je otvorila vrata Gradskog muzeja Vukovar i omogućila da snimimo dosta materijala. Zahvaljujem i profesoru povijesti u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru Damiru Golubu, koji nam je dao niz informacija - rekla je Lovković.

Ravnatelj Doma učenika Vukovar Darko Dimić naglasio je kako je osvojeno drugo mjesto na državnoj razini veliko priznanje jer je konkurencija bila velika i natjecali su se domovi učenika koji imaju više od stotinu korisnika, a vukovarski Dom učenika ove godine ima samo 24 učenika.

- Smještajni je kapacitet 120 ležaja, uz učenike imamo i 22 studenta, a bavimo se i smještajem i prehranom organiziranih skupina učenika i studenata. Pratimo interese naših učenika i prepoznali smo kako su im nove tehnologije zanimljive te ćemo ih i dalje usmjeravati i pomagati im uz mentorstvo - rekao je Dimić.

Nagrađene učenike, njihovu mentoricu i ravnatelja Doma učenika u svojemu je uredu primio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te im čestitao na ostvarenom rezultatu. D.Korpoš

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike