Regija
PRIZNANJE ZVONIMIRU LJUBLJANOVIĆU

U vatrogastvu je punih 38 godina
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Riječ je o drugom najvišem po rangu odličju u Republici Hrvatskoj koje neki vatrogasac može dobiti od HVZ-a

NAŠICE - Na svečanoj Skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice Našice, održanoj u Otočcu, uručena su i najviša vatrogasna priznanja za životno djelo. Povelju za izuzetna postignuća u operativnom i strukovnom radu u vatrogastvu i zaštiti od požara i plaketu s likom Mirka Kolarića dobio je i Zvonimir Ljubljanović (66), dugogodišnji našički vatrogasac.

Kruna rada

Riječ je o drugom najvišem po rangu odličju u Republici Hrvatskoj koje jedan vatrogasac može dobiti. Nagrađeni vatrogasac Zvonimir Ljubljanović 38 godina je u vatrogastvu, pri čemu je dobio niz vatrogasnih priznanja i odlikovanja.

- Mnogo mi znači ovo najviše vatrogasno priznanje. Zahvalan sam Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici što cijeni naš rad i potiče da bolje obavljamo svoj posao. Ovo priznanje kruna je mog dosadašnjeg vatrogasnog rada u operativnom djelovanju, ali i na rukovodećim mjestima. No to nije samo moje priznanje nego i svih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice koji ga također zaslužuju jer djelujemo kao tim. Dokaz je to da smo dobro obučeni i organizirani u uspješnom obavljanju svoga posla – rekao nam je Ljubljanović i dodao da je ovaj posao, iako odgovoran, i prelijep, jer svaki spašeni život je velika nagrada za vatrogasca. Istaknuo je da je ovaj časni i humani posao prvo radio dobrovoljno, a onda i profesionalno. Uz to što je bio operativni član u DVD-u Našice, kroz svoj vatrogasni vijek bio je aktivan i u široj vatrogasnoj zajednici, obnašajući više vatrogasnih dužnosti.

Imaju opremu i ljude

Posljednji put bio je na požarnoj intervenciji u srpnju 2015. godine kada je uspješno vodio akciju gašenja požara u krugu tvornice Pro Wood u Đurđenovcu.

Vatrogasne intervencije, kaže, danas su više tehničke prirode, poput sudjelovanja u obrani od poplava, pomoći nakon prometnih nesreće ili pomoći građanima u uklanjanju gnijezda stršljena pa čak i u lovu na zmije.

- Više je danas tehničkih nego požarnih intervencija. To je zato što prije nismo imali opremu, niti obučene ljude. Danas imamo i opremu i stručno osposobljene vatrogasce koji redovito pomažu građanima. Iako je požara danas manje, naši vatrogasci su redovito već godinama ispomoć diljem Jadrana, tako da znamo što su veliki šumski požari – istaknuo je.

Svaka je intervencija, napomenuo je, priča za sebe i nikad nije isto, no potrebno je poštovati pravila ponašanja i primjenjivati pravila struke da bi se smanjio rizik stradavanja vatrogasaca.

Smatra da se vatrogastvu posvećuje dovoljno financijske pažnje.

- Kada sam počeo djelovati u vatrogastvu, bilo je lokalnih uprava koje nisu ni kunu izdvajale. Vatrogasci su sami morali kupovati gorivo i nabavljati opremu. Danas u okolici ne znam ni jednu upravu koja ne ulaže bar onaj zakonski minimum u vatrogastvo – naglasio je Zvonimir Ljubljanović.

- Vatrogastvo je moj život i dok god bude zdravlja, pratit ću rad vatrogasaca – zaključio je Ljubljanović.

Snježana FRIDL
Organizira i koordinira

Otkako je od 1. siječnja ove godine u mirovini, više se ne bavi operativnim radom i nije aktivan u intervencijama, već se bavi organizacijskim i koordinacijskim radom. I dalje obnaša dužnost predsjednika DVD-a Našice koji ima 76 članova, od kojih 36 operativnih, te zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice Našice i zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, a član je i Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Istaknuo je da je ovaj časni i humani posao prvo radio dobrovoljno, a onda i profesionalno

Najčitanije iz rubrike