Dome slatki dome
MAŠTOVITI MODELI I DOBRA KVALITETA

Stolice mogu biti poput skulptura u prostoru
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Neizostavan element u opremanju interijera jesu stolice. Iako tržište nudi maštovito dizajnirane modele, raznovrsne materijale izrade, prihvatljive cijene i dobru kvalitetu, ne zaboravite bitno: jedan od osnovnih kriterija pri odabiru stolica jest udobnost pri sjedenju!

Stolice su ukras prostora. Svojim oblicima i kombinacijama primijenjenih materijala predstavljaju svojevrsne skulpture u prostoru pa ih tako treba doživljavati prilikom odabira. Stolice se nalaze posvuda: u ulaznom prostoru radi lakšeg oblačenja i svlačenja obuće, u blagovaonici i kuhinji za objedovanje, dječjoj i spavaćoj sobi uz radni ili toaletni stolić...

Odabir

Ovisno o načinu i intenzitetu korištenja, postavljaju se kriteriji za odabir stolica. Iako je dizajn prvi koji će privući pozornost na određeni model, nikako ne bi trebao biti i posljednji. Vizualni dojam izuzetno je važan, iako se često događa da manje atraktivne stolice budu estetski i funkcionalno prihvatljivije rješenje. Odabir stolica vezan je uz namjenu i vrstu prostora kao i ostale elemente namještaja koji ga definiraju. Ako odabirete stolice za blagovaonicu, svakako ih dizajnerski vežite uz odabrani stol. Drveni stol zahtijeva drvene ili tapecirene stolice, stakleni stol s metalnim nogama - tapecirane, metalne ili one od pleksiglasa, drveni stol s dekorativnim metalnim umecima daje mogućnost odabira stolica s metalnim nogama, itd. U svakom slučaju, nastojte naći poveznicu materijala i boja kako bi svi elementi tvorili skladnu cjelinu.

Izrazito dekorativne stolice, koje stoje skulpturalno u kutu dnevnog boravka i koriste se samo u iznimnim situacijama, mogu biti potpuno autonomne u materijalima, bojama i dizajnu. Promatraju se kao estetski naglasak prostora, dok im je funkcionalna uloga u drugom planu. Dekorativne stolice mogu biti smještene u spavaćoj sobi, ili u ulaznom prostoru, tj. tamo gdje nemaju intenzivniju primjenu.

Odabir radne stolice treba zadovoljiti prije svega ergonomske, a zatim i estetske kriterije. Stolice za radne, ili dječje sobe, trebaju biti u potpunosti prilagođene osobama koje ih koriste, a to se najjednostavnije postiže kupnjom onih koje omogućavaju regulaciju visine sjedala i rukohvata, nagiba naslona i drugih bitnih elemenata. Udobno i pravilno sjedenje osigurat će bolju učinkovitost i zadovoljstvo pri radu ili učenju.

Visina i oblik naslona često su presudni faktori u definiranju udobnosti sjedenja na pojedinim modelima stolica. Nijanse u dizajniranju i modeliranju stvaraju izrazite kvalitativne razlike u osjećajima koji se javljaju u području leđa. Ovisno o visini i građi svakog pojedinca, različite vrste naslona stvarat će različite ugođaje, a kako biste odabrali onaj pravi, isprobajte sjedenje u više modela. Osobitu pozornost posvetite odabiru stolica za blagovaonicu, jer na njima, u ugodnom društvu i uz ukusan objed, ponekad provodimo više sati u sjedećem položaju.

Sjedalo stolice od velike je važnosti za udobnost sjedenja.

Oblici, dimenzije...

Oblici, dimenzije i završni materijali raznovrsni su, a tako i konačni ugođaji koje stvaraju. Tapecirana sjedala su vrlo ugodna za sjedenje, dok se za drvene, plastične, ili metalne stolice preporučuje uporaba jastučića zbog osjećaja topline i mekoće. Dekorativni jastučići mogu biti u neutralnim ili naglašenim bojama, ovisno o interijeru u koji se smještaju. Stolice mogu imati rukohvate, pa u svojim raskošnijim i udobnijim izvedbama postaju polufoteljice. Idealne su za smještaj u prostranu blagovaonicu, ili dnevni boravak – kao nadopuna garnituri za sjedenje. Ovakve stolice, tj. polufoteljice, zauzimaju malo više mjesta, ali su u konačnici odličan odabir, jer uspješno zamjenjuju masivnije fotelje, udobne su za sjedenje i uklapaju se u sve stilove uređenja.

Priča o stolicama je duga i ,čini se, uvijek neispričana, zahvaljujući dizajnerima koji uvijek idu korak dalje u onome što stolica treba predstavljati te potrebama i navikama suvremenog života koji od svakog elementa namještaja traži nešto više...

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Dizajneri uvijek idu korak dalje u onome što stolica treba predstavljati te potrebama i navikama suvremenog života

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike