Dome slatki dome
GREEN TALKS PROGRAM

Gradimo li pametno?
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Opća javnost i dalje, nažalost, ne percipira sve dodatne vrijednosti koje energetska obnova i zelena gradnja nude

Gradimo li pametno? Zbog određenih razloga kvaliteta projekata arhitektonske ili građevinske struke u dijelu koji se odnosi na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu opada, a to je dodatno popraćeno neodgovarajućim izvođenjem samih radova. Što nam novo donosi EPBD direktiva? Koji nas izazovi (barijere) očekuju uvođenjem nZEB standarda? Što Fond ima u planu sufinancirati u ovoj godini (iz ETS sredstava)? Koje projekte iz područja energetske učinkovitosti provodi Grad Zagreb? Kako stanare uvjeriti da krenu u obnovu zgrada? – teme su koje je obuhvatio GREEN TALKS program pod nazivom “BIM-om do energetske učinkovitosti - energetska obnova zgrada i nZEB”, održan u Zagrebu, u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna.

GREEN TALKS ponajprije je podržan od Grada Zagreba, člana Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u ime kojeg je okupljene sudionike pozdravila Melita Borić ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te time i otvorila program.

Dvije važne institucije podržale su program, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju o temi “nZEB & energetska obnova zgrada kroz EU fondove”, te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, čiji se predstavnik obratio sudionicima temom “Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu”. GREEN TALKS podržali su i Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Društvo arhitekata Zagreb, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, udruga Upravitelj te Hrvatska komora arhitekata.

Optimizacija

U ime Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Bojan Milovanović održao je prezentaciju o temi “Fit-to-nZEB & BIM” u kojoj je istaknuo da je optimizacija ključna stavka uspješne realizacije i provedbe - od pravovremenog savjetovanja, optimizacije projektnog rješenja, nadzora, testiranja i informiranja korisnika zgrade sve do monitoringa i eventualne korekcije. Milovanović je istaknuo problematiku upitne kvalitete izvedenih projekata koji se odnose na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu te navodi da su glavni uzroci problema nedostatak znanja uključenih dionika, nedostatak vremena za međusobnu komunikaciju i koordinaciju te nepoštovanje redoslijeda izvođenja radova. Kao odgovor na navedene probleme predstavio je projekt Net-UBIEP, koji nastoji pridonijeti povećanju energetske učinkovitosti u zgradama promoviranjem korištenja BIM-a tijekom cjelokupnog životnog ciklusa zgrade. Također, istaknuo je i problematiku nedostatka kvalitetnog stručnog građevinskog kadra, što nije problem samo za Hrvatsku već je taj problem prepoznat u jako puno zemalja te osim što predstavlja potencijalan problem glede neadekvatne obnove, time je također usporen i cijeli proces izvođenja radova. Stoga je prezentiran projekt FIT-TO-NZEB, čiji je cilj povećanje kompetencija i vještina građevinskih djelatnika u području obnove postojećih zgrada na razinu G0EZ kroz jedinstvene programe edukacije razvijene od strane konzorcija.

Obnova zgrada

Kao dio GREEN TALKS programa održan je i okrugli stol o temi: “nZEB i obnova zgrada”. Sudionici su prošli širok spektar tema vezan uz nove dopune EPBD direktive te planove Ministarstva i Fonda glede sufinanciranja i problematike koju donosi uvođenje nZEB standarda.Dražen Pomper, u ime udruge Upravitelj, istaknuo je da je ključno utjecati na podizanje svijesti javnosti i stanara o benefitima energetske obnove te da je potrebno puno dobrih primjera iz prakse i s terena jer opća javnost i dalje, nažalost, ne percipira sve dodatne vrijednosti koje energetska obnova i zelena gradnja nude. Ključno je ostvariti integrirani proces u kojem je važno uključiti sve dionike, od nadležnih institucija koje informiraju, educiraju i daju poticaje, izvođača, kvalitetnih radnika, dostupnih tehnologija i znanja jer na kraju ipak želimo osigurati izgrađeni okoliš visoke kvalitete, a to je moguće korištenjem učinkovitog projektiranja u kombinaciji s tehnološkim napretkom na svim razinama.

U dijelu programa pod nazivom ”BIMom do energetske učinkovitosti”, predstavljeni su projekti NetUBIEP, BIMcert i BhENEFIT te je održana prezentacija o temi Istraživanje i razvoj e-burze energetske obnove u zgradarstvu i industriji. J.Kn.

Želi se osigurati izgrađeni okoliš visoke kvalitete

Možda ste propustili...

IZNENADITE SVOJE NAJDRAŽE

Romantični veganski pokloni

SOBNO BILJE ZA LJEPŠU ZIMU

Afričke ljubice cvjetaju neumorno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana