Dome slatki dome
PRIRODNI REPELENTI IZ VRTA

Biljke od kojih bježe insekti
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Zašto ovog proljeća svoj dom, vrt, ljubimce i ukućane ne biste zaštitili posve prirodnim repelentima? Pometite dobro sve prostore gdje živi vaš ljubimac i okućnicu. Ako imate vrt, u njega posadite nekoliko biljaka koje prirodno tjeraju insekte. Možete ih uzgajati i u cvjetnoj posudici.

METVICA je omiljeni začin u kuhinji, ali izvrsna je i protiv insekata. Njezin jak miris djeluje protiv buha i insekata. Vrećice s osušenim lišćem metvice u ormaru djeluju protiv moljaca. Svježe lišće metvice djeluje i protiv mrava. Lišće metvice možete natrljati na ruke i izložene dijelove tijela protiv komaraca. Isto tako metvicom možete natrljati ljubimca. Metvica uz kupus i rajčicu tjera paučnjake i ostale štetočinje.

LIMUNSKA TRAVA također ima repelentni učinak i vrlo je ugodnog mirisa. Posve je neškodljiva za životinje i izvrstan izbor u vrtu. Sve biljke čiji miris podsjeća na limun dobre su protiv insekata. Tu ubrajamo timijan, eukaliptus i limunsku pelargoniju.

KADULJA tjera štetnike s kupusa i mrkve. Možda niste znali, ali usitnjeno lišće pelargonije pomiješano s metvicom natrljano na kožu odbijat će insekte. Kako biste spriječili pojavu krpelja u travi, namjestite noževe kosilice na najniže. Krpeljima treba trava visine najmanje 7 cm, sve što je niže, ne odgovara im.

ULJE RUŽMARINA - od ružmarina je lako napraviti ulje. Odrežite nekoliko grančica ružmarina i prelijte ih gotovo kipućom vodom. Ostavite da stoji nekoliko sati i dobro procijedite i dobili ste razrijeđenu mješavinu ulja. Ulje se može i kupiti, a djeluje protiv krpelja. S obzirom na to da nerazrijeđeno ulje iritira kožu, nemojte ga nanositi direktno. Mjesto gdje spava vaš ljubimac poprskajte mješavinom eteričnog ulja ružmarina i vode. Od platnene ogrlice za ljubimca možete napraviti prirodnu ogrlicu protiv krpelja. Nakapajte nekoliko kapi ružmarinova ulja na ogrlicu otprilike svaki tjedan. Miris će biti osvježavajući i odbijat će krpelje. Možete koristiti i osušene listiće ružmarina. Usitnite ih dobro u blenderu i tim prahom natrljajte dlaku i pospite sva mjesta u vrtu gdje živi ljubimac. Nekoliko kapi ulja od ružmarina možete dodati u vodu za pranje poda, protiv insekata koji bi se željeli uvući u kuću. Odbija krpelje, muhe, paučnjake i grinje. U istu svrhu može se koristiti i ulje geranijuma.

MIRISNA LAVANDA čak može spriječiti razvoj insekata. Koristite ju u repelentima, ispod otirača i sagova, u mirisnim posudicama...J.Kn.

Lišće metvice možete natrljati na ruke i izložene dijelove tijela protiv komaraca

Možda ste propustili...

TEPIH CENTAR DONOSI PREGLED NAJPOPULARNIJIH TEPIHA U HRVATSKOJ

Šest vrsta tepiha koji će osvježiti svaki interijer

Najčitanije iz rubrike