Dome slatki dome
LIFESTYLE EINHELL TE-CW 18 LI BL

“Udarni” pomoćnik
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Jedan je od alata kojeg kad isprobate, od njega se više ne odvajate

Ako ste ikada išli kod vulkanizera promijeniti gume na automobilu tada ste zasigurno vidjeli kako majstori gotovo uopće u ruke ne uzimaju odvijač, nego isključivo koriste snagu alata. Glavna alatka u tom poslu je udarni odvijač. Kako mu i ime kaže to je odvijač koji uz okretaje koristi i čekić, odnosno stvara udarce kako bi lakše odvrnuo čvrsto stisnute, a ponekad i zaglavljene vijke. Ako ste pomno pratili, takvi udarni odvijači uglavnom su pokretani komprimiranim zrakom pa je to i jedan od razloga zašto ih rijetko viđamo bilo gdje dalje osim u specijaliziranim radionicama. Da bismo svi rado imali jednog takvog “udarnog” pomoćnika, to je sigurno, no investicija u kompresor, crijeva, sam odvijač, a naposljetku i ograničavajući radijus djelovanja, jer je cijeli sustav teško prenosiv, brzo nas navode na odustajanje od te ideje. No, sve donedavno kada su se na tržištu počeli pojavljivati električni, odnosno baterijski udarni odvijači. Ovakvi aku udarni odvijači već su polako istisnuli zračne koji odlaze u zaborav, a kod profesionalnih i kućnih majstora omogućili korištenje udarne snage bilo kada i bilo gdje.

Bilo kuda, udarni odvijač svuda

Dakle, zaboravite na kompresor i crijeva za zrak, zaboravite i na strujne kabele i ograničenja u radijusu kretanja i rada. Recite dobar dan Einhell TE-CW 18 Li BL. Iza kriptične oznake krije se baterijski udarni odvijač renomiranog njemačkog proizvođača Einhella. O tvrtki Einhell mislimo da nije potrebno trošiti riječi, jer je ovaj proizvođač iznimno popularan kod nas, pa često biva i sinonim za neke od alata. Einhell TE-CW 18 Li BL udarni je odvijač koji dolazi s robusnim priključkom, odnosno nasadnom glavom od 1/2'', pa ćete na njega s lakoćom postaviti većinu nasadnih glava, ključeva, bitova. Uz to, u pakiranju stiže i dodatni adapter za bitove, pa će konverzije od nasadnih ključeva do bitova za odvijanje biti munjevite. Integrirano LED svjetlo osvjetljava radni prostor i omogućava nam rad u bilo kojim uvjetima: u sumrak, noću, ili u slabo osvijetljenoj garaži. Zgodno je što svjetlo ostaje svijetlili nekoliko trenutaka dulje od rada samoga odvijača. Sama izrada odvijača izuzetno je kvalitetna i robusna, pa Einhell TE-CW 18 Li BL zaista odiše profesionalno. Sam alat izuzetno je kompaktan, no unatoč maloj masi isporučuje veliku snagu. Konkretno, TE-CW 18 Li BL pruža zakretni moment od 215 Nm, što će za većinu kućnih zadataka biti i više no dovoljno. Posebnost ovog udarnog odvijača je i ta što koristi Brushless motor. Prevedeno, električni motor bez četkica, a to znači da nudi mnogo više snage (do 25 %), znatno je izdržljiviji (do 100 %) od klasičnih motora s četkicama. Osim toga, Brushless motor je i efikasniji, pružajući do 50 % dulji rad od klasičnih električnih motora. Jedna od najraširenijih primjena je, a kako smo i u uvodu spomenuli, ona pri promijeni guma na vozilu. Ako samostalno mijenjate kotače, odnosno gume na automobilu, udarni odvijač je nešto što morate imati. Okretni moment bit će dovoljan za odvrnuti gotovo sve vijke, jer kod većine automobila oni ne bi trebali biti stegnuti s više od 100 do 150 Nm. Osim toga, zatežete li vijke, primjerice u kakvu drvenu građu, ili sastavljate nekakav stroj, ovakva alatka je velika i neizostavna pomoć.

Jedan od najraširenijih primjena je, kako smo i u uvodu spomenuli, ona pri promijeni guma na vozilu

Power X-Change

Uz Einhell TE-CW 18 Li BL nije stigla baterija i punjač, pa to kupujemo posebno, ili ako već imate Einhell Power X-Change slobodno koristite bateriju od trenutačnog alata. Isporuka alata bez baterije ima višestruko smisla. Naime, ako se odlučite koristiti Einhell Power X-Change ekosustav alata, onda vam više od dvije do tri baterije neće niti biti potrebne, pa nema smisla gomilati baterije sa svakim novim alatom. Uz to, kako su baterije skupe, isporuka alata bez baterije snižava cijenu, a jednom kada baterija izgubi kapacitet dovoljno je samo dokupiti novu. Sam Einhell Power X-Change sustav izuzetno je napredan, a čini ga brzi punjač i snažne 18-voltne baterije koje nude napredno upravljanje strujom kako bi kapacitet (koji je usput rečeno dostupan u raznim veličinama) bio dulje očuvan, a sama baterija što dugovječnija. Cijena Einhell TE-CW 18 Li BL iznosi oko 750 kuna, što je i više no fer za ovakav alat. Zato ako se još niste odlučili, vrijeme je za opremanje svoga komleta alata s aku udarnim odvijačem.M.Režić

Aku udarni odvijači već su polako istisnuli zračne koji odlaze u zaborav

Možda ste propustili...

PRESADNICE IZ KUĆNE RADINOSTI

Kvalitetna zemlja za uspješan rast

TEFAL VERSALIO DELUXE 9 IN 1

Za odlične krofne

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana