Crna kronika
UBIJANJE I MUČENJE ŽIVOTINJA

Strava: Pas pretučen do smrti i ostavljen pred školom u Dardi
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

DARDA

Pretučen pas ležao je u lokvi krvi prošle srijede ispred Osnovne škole Darda. Djelatnici škole odmah su pozvali u pomoć volontere koji su ga odveli u veterinarsku ambulantu. Psu su bili razbijeni zubi, a jedna noga mu je bila toliko smrskana da su je veterinari morali amputirati. Još u petak činilo se da će biti dobro, da će u ponedjeljak izići iz ambulante, no nije bilo tako.

Iz udruge Full litter box, koja pruža uslugu udomljavanja životinja, objavili su na svojoj facebook-stranici da je dobroćudni Wini, kako su nazvali nesretnog psa, preko vikenda ipak uginuo, najvjerojatnije zbog unutarnjeg krvarenja jer je dobio nebrojeni broj udaraca u glavu...

Ovo nije prvi takav slučaj kod osnovne škole u Dardi. Naime, pred školom je prije oko mjesec i pol dana pronađena kujica kojoj su napadači bacili klupu na nogu. Kujici, koja je dobila ime Tina, također je amputirana noga, no ona je srećom preživjela i udomljena je u Zagrebu. Janoš Boni, ravnatelj Osnovne škole Darda, kaže da se oko škole okuplja puno pasa.

- Na žalost, u blizini imamo dva romska naselja i ti se psi pojavljuju u skupinama, pogotovo kad je vrijeme cijepljenja. Mi zovemo komunalnog redara i on to prijavi u Općinu, no oni otkriju da je pas čipiran. Komunalni redar zove obitelj čiji je to pas, no nitko se ne odazove. Oko škole preko noći bude huligana, koji su navodno bivši učenici. Navodno se pojavila informacija da se napadači hvale kako tuku pse i sad to policija provjerava - kazao je ravnatelj Osnovne škole Darda. Kako dalje ističe, velik broj pasa problem je i za učenike.

- Imam pritužbi roditelja zbog pasa oko škole. I jučer su ih bila četiri, a jedan je bio izuzetno agresivan. Događalo se već da su psi grizli djecu, a prvašići se jako boje sami ići u školu. Borimo se kako znamo, ali vlasnici tih pasa moraju odgovarati za njih i već jednom se kazniti kako je po zakonu i predviđeno - kazao je ravnatelj Janoš Boni.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske potvrdili su nam da je pronađen pas s višestrukim ozljedama i dodali da je istraga u tijeku. Prema Kaznenom zakonu, za onoga tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, predviđena je kazna zatvora do godine dana.

Sandra LACIĆ
PSIĆU OD PAR DANA POKUŠALI ODREZATI REP, NOGA MU SLOMLJENA

Volonteri Udruge Pobjede, koji se brinu za osječki Azil za pse, pronašli su u Josipovcu u kanalu psića koji je imao slomljenu nogu, a netko mu je pokušao i odrezati rep! Za Timotija, kako su ga nazvali, volonteri traže privremeni smještaj i zamjensku mamu. Stela Rakas iz Azila kaže da je stanje s odbačenim i zlostavljanim životinjama sve gore.

- Zlostavljanje, na žalost, opet eskalira. Nadamo se da će policija pronaći zlostavljače - kazala je Rakas dodajući kako su volonteri prije mjesec i pol dana u vrećici uz Dravu pronašli devet štenaca koji su još imali pupčanu vrpcu. Jedno je uginulo, a osam je preživjelo zahvaljujući kujici koja ih je prihvatila. Prošle subote štenci stari sedam dana ostavljeni su na cesti i auto ih je pregazio.

PAS USTRIJELJEN IZ PUŠKE

U ponedjeljak je policiji 52-godišnjak prijavio da je netko ranio njegova psa iz zračne puške u Ulici Alojzija Stepinca u Lipiku. Pas je ozlijeđen. Policija je pokrenula istragu u vezi s tim napadom na psa i traga za osobom koja ga je upucala.

istraga

POLICIJA TRAGA ZA ZLOSTAVLJAČIMA

Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike