Svijet
NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

Turska optužila SAD i Izrael za genocid
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Izraelski zrakoplovi u utorak su bombardirali 11 ciljeva Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze. Osim zračnih napada, dva Hamasova položaja izraelska vojska gađala je iz tenkova. “IDF će odlučno nastaviti kako bi spriječio masovne terorističke napade koje je uglavnom organizirala teroristička organizacija Hamas”, stoji u priopćenju izraelske vojske i dodaje se da će se “na sve terorističke djelatnosti oštro odgovoriti”. U Pojasu Gaze u utorak su se obavili deseci pogreba, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili 59 ljudi. Na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu palestinske vlasti pozvale su na opći štrajk i tri dana žalosti.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za “državni terorizam” i za “genocid”. “Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država”, rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija. “To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike”, dodao je turski predsjednik koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike prosvjedne skupove u petak. Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Tel Avivu i u Washingtonu, rekao je pak novinarima u Ankari potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag. Dodao je da je njegova zemlja sazvala za petak izvanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju (OIC) koja ima 57 zemalja članica, a sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudio je “šokantno smrtonosno nasilje” koje su izraleske snage sigurnosti u ponedjeljak počinile u Gazi i pozvalo na provedbu istrage. “Čini se da bilo tko može biti ubijen”, rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik UNHR-a Rupert Colville. “Izrael ima pravo štititi svoje granice prema međunarodnom pravu, ali smrtonosna sila dopustiva je samo kao posljednje sredstvo, a ne zato što su se Palestinci približili ogradi”, rekao je Colville.

U utorak, 15. svibnja, se obilježila godišnjica osnivanja države Izrael, ali i dan kada su 1948. stotine tisuća Palestinaca protjerane iz svojih domova, pa se strahovalo od novih žrtava i sukoba. Hina

SAD BLOKIRAO U UN-u ZAHTJEV ZA ISTRAGU O DOGAĐAJIMA U GAZI

Sjedinjene Države blokirale su donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora. U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, “Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje”. Vijeće “traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni”. “Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakva pravnog učinka, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti”, navodi se u nacrtu teksta.

Osuda Islamske zajednice BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oštro je osudila napad izraelskih sigurnosnih snaga na palestinske prosvjednike u Gazi. “Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih demonstranata koristi prekomjerna sila i da se sve to zbiva bez ikakve reakcije međunarodne zajednice”, stoji u izjavi rijaseta (poglavarstva) IZ u BiH. Istaknuto je kako se stanovnici Gaze ionako nalaze u “velikom koncentracijskom logoru”, a sada im se pokušava uskratiti i pravo da mirnim putem prosvjeduju protiv položaja u kojem se nalaze.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana