Novosti
IZVANREDNA UPRAVA AGROKORA

Peruško: Psihoza ne pomaže procesu
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško u utorak je izjavio da procesu izvanredne uprave u koncernu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, a predstavnici vjerovnika poručili su da je to proces koji oni vode, kao i da oni sami snose troškove izvanredne uprave i njezinih savjetnika.

“Ovo je proces koji mi vodimo. Cijelom procesu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, uglavnom od onih koji nisu dio tog procesa. To svakako usporava sam tijek procesa”, kazao je Peruško, objasnivši da proces vode vjerovnici - dobavljači, financijski vjerovnici, kompanije... Kako je rekao, u samom procesu izvanredne uprave velik je problem osporavanje tražbina zbog taktičkih razloga, čija je svrha onemogućavanje okončanja procesa. “To u svakom slučaju jako usporava ovaj proces i onemogućuje nam da ga privedemo na uspješan način kraju”, ustvrdio je. Dodao je da nije velik problem što nema stalnog vjerovničkog vijeća: “Zakon je vrlo jasan u vezi s tim da i Privremeno vjerovničko vijeće može donijeti odluku o nagodbi.”

Prema riječima predstavnika Knightheada Andrewa Shannahana, kreditori Agrokora investirali su znatna sredstava u Agrokor i zajedno s izvanrednom upravom i njezinim savjetnicima jedino su fokusirani na postizanje nagodbe koja će biti pravedna za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku. “Želimo vrlo jasno poručiti da privremeno vjerovničko vijeće koje ovdje stoji predstavlja sve kreditore u Agrokoru, koji će uskoro postati vlasnici Agrokora, nakon završetka tog procesa”, izjavio je i naglasio da su kreditori ti koji snose sve troškove povezane sa savjetnicima i izvanrednom upravom. Troškovi su vrlo visoki, i u skladu s međunarodnim standardima za slučajeve takve složenosti i teškoća. “I dok te troškove vidimo kao visoke, vidimo ih i kao nužne da završimo slučaj koji je tako složen kao ovaj”, istaknuo je Shannahan.

“S obzirom na magnitudu Agrokorovih problema i dugova, bez međunarodnih savjetnika i lokalnih stručnjaka i golemog napora izvanredne uprave mislim da ne bi bilo moguće da danas budemo tu gdje jesmo”, rekla je Dijana Nikolova iz VTB banke.

Predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković poručila je da je, zahvaljujući svima onima koji su na putu pomogli, kriza iza nas, da je poslovanje stabilizirano, a likvidnost društva i opskrba uredne. “Na tom putu najvažniji su bili apsolutno vjerovnici, odnosno kreditori, zaposlenici i izvanredna uprava zajedno sa savjetnicima, i svima onima koji su htjeli da ovaj proces dođe do kraja. U samom smo finišu. Taj je finiš, s više ili manje gorčine, relativno dobro završio, s obzirom na to kako je moglo završiti da se kojim slučajem nije interveniralo i da se nije spriječila sistemska kriza”, izjavila je Vidaković.

Peruško je, odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati nagodba, kazao da “ne bi precizirao datum, ali oko sredine lipnja”. H

Marica Vidaković

predstavnica velikih dobavljača

ONO ŠTO SE DOGAĐA NA POLITIČKOJ SCENI TOTALNO JE NEPRIHVATLJIVO

Marica Vidaković je na pitanje može li ostavka potpredsjednice Vlade Martine Dalić utjecati na postizanje nagodbe kazala kako želi zahvaliti Dalić, izvanrednoj upravi i svim savjetnicima koji su do sada pomagali da se dođe do nagodbe. “Mi smo trenutno na poslovnoj sceni, a ono što se događa na političkoj totalno je neprihvatljivo. Za mene je politika trebala prestati sa svojim utjecajem onog trenutka kada je zakon donesen u Saboru i raditi samo ono što je zakon predvidio, pratiti provodi li se proces u skladu s istim”, kazala je Vidaković. “Ovaj proces vode vjerovnici, to je naš novac, naš interes i interes naših kompanija i mi ćemo ga sasvim sigurno dovesti do kraja”, poručila je.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana