Novosti
PARTNERI UZ PLENKOVIĆA:

Nagodba najvažnija,
novi ministar znat će
se sljedećeg tjedna
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Predstavnici koalicijskih partnera izjavili su kako u aferi “Hotmail” ne vide Plenkovićevu odgovornost

Nakon što je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, pod pritiskom javnosti zbog afere “Hotmail” podnijela ostavku, u Banskim dvorima u utorak su se sastali čelnici stranaka iz vladajuće koalicije. Nakon sastanka njegovi su sudionici istaknuli kako iz afere “Hotmail”, o kojoj su DORH i MUP počeli provoditi izvide, treba izvući pouke i stvoriti zakonodavni okvir koji više neće dopuštati takvu mogućnost zloupotreba.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, i Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, izjavili su kako je tema razgovora bila nagodba u Agrokoru, a da će ime novog ministra gospodarstva biti poznato sljedećeg tjedna. “Bilo je govora o procesu koji treba očuvati radna mjesta u Agrokoru. Ja sam zadovoljan tim procesom”, rekao je Vrdoljak.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, za kojeg se nagađa da bi mogao preuzeti sektor gospodarstva, rekao je novinarima kako još nije razgovarao o toj temi s premijerom Andrejom Plenkovićem te je ocijenio da nasljedniku Martine Dalić neće biti lako.

Predstavnici koalicijskih partnera izjavili su uoči sastanka kako u aferi “Hotmail” ne vide Plenkovićevu odgovornost. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ocijenio je kako je Martina Dalić donijela logičnu i politički odgovornu odluku i dala ostavku. “Naravno da ova situacija nije ugodna i nitko je nije priželjkivao. Naravno da nad ovom situacijom ne trebamo likovati”, rekao je Brkić. “Svi koji smo u političkom životu trebali bismo biti odgovorni i gledati kako završiti proces da se nagodba u Agrokoru privede kraju, da bude pravična i pravedna, da budu zadovoljni svi vjerovnici i dobavljači, da iz ovoga Agrokor iziđe stabilan i da zaštitimo radna mjesta”, istaknuo je. Što se tiče moguće Plenkovićeve odgovornosti, Brkić je rekao da, prema njegovim informacijama, Plenković nije znao za to što je radila tzv. Grupa Borg. “Duboko vjerujem u institucije države i one će sigurno dati odgovore Hrvatskoj i hrvatskom narodu, koji itekako trebaju dobiti te odgovore”, kaže Brkić.

Darinko Kosor rekao je kako ga više ne zanimaju razlozi zbog kojih je ministrica Dalić dala ostavku, nego korak dalje - postoji li kaznena odgovornost drugih pojedinaca, koji su to iskoristili za materijalnu i osobnu korist. Upitan kolika je odgovornost premijera Plenkovića u svemu, rekao je da političari uvijek imaju odgovornost, no uvjeren je da on ima “čiste ruke”. “Ono u što sam siguran, inače ne bih podržavao ovu vladu, jest da premijer ima čiste ruke, ali treba utvrditi tko je pogodovao, na koji način, i ostvario materijalnu korist te treba kazneno odgovarati”, rekao je Kosor.

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je da premijer Plenković ima potporu svih koalicijskih partnera te da uopće nije upitan opstanak premijera, a time i Vlade. Na pitanje tko može srušiti Plenkovića, Glavaš je odgovorio da to može samo “onaj tko skupi više ruku”. I saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg kazao je da on u svemu “ne vidi odgovornost premijera”.

Predsjednik Narodne stranke - Reformisti Radimir Čačić izjavio je novinarima da je glavna poanta u tome tko će preuzeti poziciju koordinatora gospodarskih resora i potpredsjednika Vlade, jer su ministarstva promjenjive kategorije. Ako će netko “iznutra” doći na tu poziciju, Čačić smatra kako je logično da to bude Tomislav Ćorić. Vlada bez potpredsjednika za gospodarstvo, smatra on, bila bi ozbiljan problem.

Dijana PAVLOVIĆ
SDP TRAŽI PREMIJEROVU OSTAVKU

Saborski zastupnici SDP-a Ranko Ostojić i Franko Vidović zatražili su od premijera Andreja Plenkovića i ravnatelja Sigurnosne-obavještajne agencije Daniela Markića da odgovore je li premijer zanao za prepisku Martine Dalić i autora “lex Agrokor”, nakon što je u medije procurila vijest da je SOA duže vrijeme pratila događaje oko Agrokora. “Odlazak Martine Dalić nije dovoljan jer je premijer stvorio okvir u kojem je tzv. Grupa Borg djelovala. On ne može reći da nije znao jer je njegova tajnica također primala te mailove. Radi se o pogodovanju jednoj grupi ljudi, koji su prethodno pripremili zakonski okvir, a onda su nakon toga, preko tog istog zakona, zaradili milijune. Predsjednik Vlade im je to omogućio”, rekao je Vidović na konferenciji za novinare. Dodao je kako se radi o “kriminalu teškom pola milijarde kuna” te zatražio premijerovu ostavku. Ranko Ostojić rekao je kako je Vlada u agoniji te da je ovom aferom označen njezin politički kraj.

O SUKOBU INTERESA U PETAK

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o bivšoj ministrici Martini Dalić odlučivat će u petak, 18. svibnja, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, podsjetivši da je predmet otvoren prošlog tjedna. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predmet je otvorilo nakon što je u javnost izišla korespodencija Martine Dalić s grupom koja je radila na “lex Agrokor” te na temelju prijave koju je zaprimilo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana