Novosti
POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA UČITELJE I NASTAVNIKE

Prosvjetarima ista razina prava
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja i predsjednici dvaju školskih sindikata potpisali su na svečanosti u utorak u Zagrebu temeljne kolektivne ugovore, izrazili obostrano zadovoljstvo postignutom razinom zaštite te napomenuli da ih čeka nastavak pregovora oko niza važnih pitanja.

Ministrica Blaženka Divjak potpisala je Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama s predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem te Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama s predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimirom Mihalinec. Ugovori će biti na snazi do lipnja 2022. U odnosu prema prijašnjim kolektivnim ugovorima zadržana je uglavnom ista razina prava, s manjim izmjenama u vezi s posebnim uvjetima rada, odnosno oko rada s učenicima s teškoćama u razvoju, rečeno je. Postignuto je novo materijalno pravo za zaposlenike koji vode učenike na višednevne aktivnosti izvan škole, a u srednjoškolskim ustanovama je kao poseban uvjet utvrđen rad nastavnika u kući učenika. Također, nastavnik koji ima više od 30 godina radnog staža ima pravo na tjedno dva sata manju satnicu ili povećanje plaće od četiri posto.

Zadovoljni učitelji i nastavnici uvjet su da učenici s veseljem dolaze u školu, kazala je ministrica i dodala da se ugovorima nastojalo konačno izjednačiti uvjete u osnovnim i srednjim školama. Sanja Šprem, koja je tijekom zime i proljeća zbog kolektivnih ugovora vodila nekoliko oštrih prosvjeda pred zgradom Ministarstva, kazala je da je osim materijalnih prava važno ostvariti i niz nematerijalnih prava i zaštitu radnika te da će za nekoliko tjedana početi pregovori o tim pitanjima. Čeka nas težak posao izrade popisa škola koje rade u otežanim uvjetima, za koje prethodno moramo utvrditi kriterije, zaključila je. H

Možda ste propustili...

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura

Najčitanije iz rubrike