Novosti
PROJEKT CARNET-A

Centar za razvoj digitalnih kompetencija i u Osijeku
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Osijek, Varaždin, Zagreb, Rijeka i Split od utorka su bogatiji za moderne Regionalne obrazovne centre (ROC-eve) - multifunkcionalne i tehnološko-inovativne prostore namijenjene obrazovnim aktivnostima u sklopu škola, ali i edukativnim događanjima u organizaciji lokalnih zajednica, koji će pridonijeti sustavnoj edukaciji djelatnika u školama i jačanju njihovih digitalnih kompetencija.

Centre je u isto vrijeme kroz videokonferencijsko uključivanje otvorila Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), u sklopu pilot-projekta “e-Škole”, čiji je cilj digitalna transformacija hrvatskih škola. Od 72 prijavljene škole, odabrano je pet škola - osječka OŠ Franje Krežme, Obrtna tehnička škola Split, OŠ “Gornja Vežica” Rijeka, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb i Prva gimnazija Varaždin.

- Svaki centar opremljen je IKT infrastrukturom i opremom, koja prati najnovije obrazovne trendove i metode poučavanja. Uz žičanu i bežičnu mrežu, centri su opremljeni s 30 prijenosnih računala, 30 tableta s tipkovnicom, dva ekrana osjetljiva na dodir, sustavom za upravljanje nastavom i multifunkcionalnim namještajem, koji omogućava brzu izmjenu postava učionice - kazala je u Osijeku Barbara Kolarek, pomoćnica ravnatelja za podršku korisnicima u CARNET-u.

U pilot-projekt “e-Škole”, koji je pri završetku prve faze, uključeno je 10 posto škola, odnosno 151 hrvatska škola. Početkom 2019. projekt prelazi u drugu veliku fazu, kada će se uključiti i preostala 1201 osnovna i srednja škola. U prvoj fazi izdvojeno je 306 milijuna kuna (3,6 milijuna za ROC-eve), a veliki projekt težak je 1,3 milijarde kuna (85 % iz EU fondova).

- To znači opremanje škola i educiranje nastavnika i djelatnika škole, radi podizanja njihovih digitalnih kompetencija i kompetentnog korištenja te opreme, a fokus je na STEM predmetima. ROC će biti mjesto za edukacije, ali i prostor koji će poticati kreativnost škola koje međusobno surađuju - ističe Kolarek.

Otvaranje centara u OŠ Franje Krežme pratila je i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, istaknuvši kako su digitalne kompetencije “kompetencije budućnosti” koje će sada jačati i naši osnovci. Ravnateljca škole Franje Krežme Jadranka Jurić iskazala je zadovoljstvo što je njihova škola odabrana za slavonski regionalni obrazovni centar.

Podsjetimo, u pilot-projet “e-Škole”, osim OŠ Franje Krežme, s osječkog područja uključene su još OŠ Tenja, OŠ Mladost i OŠ Vijenac.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Blaženka Divjak

ministrica znanosti i obrazovanja

MODERNI PRISTUP OBRAZOVANJU PRIPREMIT ĆE UČENIKE I ZA 22. STOLJEĆE

Središnja svečanost otvaranja ROC-eva održana je u Prvoj gimnaziji Varaždin, kojoj je, uz čelnike CARNET-a i pilot-projekta “e-Škole”, nazočila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. “U vrijeme četvrte industrijske revolucije moramo digitalno iskoračiti i u radu naših škola. Već se vidi velik iskorak u obrazovanju, posebice na području digitalne transformacije. Moderni pristup obrazovanju, međusobna suradnja, rad na projektima i učenje na primjerima dobre prakse, pomoći će nam u stvaranju i pripremi naših učenika ne samo za 21. nego i za 22. stoljeće”, izjavila je ministrica Divjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana