Sport
MAJSTORI DERBIJA, ALI I REMIJA

Izjednačen rekord iz sezone 2004./2005.
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Remi na Poljudu donio je još jedan, ovaj put baš nepoticajan, rekord u eri Zorana Zekića. Naime, bila je to 14. utakmica ove sezone koju su bijelo-plavi završili bez pobjednika, a to predstavlja izjednačenje klupskog rekorda iz sezone 2004./05.. Bilo jeto 13. put u prvenstvu da je Osijekova utakmica završila rezultatom 1:1, što će najvjerojatnije dugo ostati kao nedostižan doseg.

Puno se vremena i priče troši na konačnu ocjenu sezone koja je na izmaku. Je li Osijek ove sezone napravio korak naprijed ili je stagnirao u odnosu na prošlu sezonu? Mišljenja su podijeljena, a kako bi se došlo do konačne koliko-toliko točne ocjene nije dovoljno uzeti samo suhe brojke.

Glavni cilj - ostvaren

Uoči sezone najvažniji je cilj bio opet izboriti nastup na europskoj sceni. To je ostvareno još prije nekoliko kola. Dakle, uspješno odrađena misija. Želja je bila učiniti korak naprijed u prvenstvu. U tome se nije uspjelo. Osijek je opet četvrti, ali s dosta bodova manje u odnosu na prošlu sezonu. Naime, na njezinu kraju bijelo-plavi imali su 66 bodova, a danas je taj učinak čak deset bodova slabiji. Ostao je do kraja još jedan susret, pa se to može smanjiti, ali jasno je kako Osijek u prvenstvu nije dao sve najbolje od sebe. Zanimljiva je i razlika pogodaka koja je u ovom trenutku gotovo posve identična onoj s kraja prošle sezone. Bijelo-plavi su sezonu 2016./17. zaključili s 52 postignuta i 37 primljenih, a u ovom trenutku im je, kolo prije kraja, razlika pogodaka 52:36. Korak unatrag Osijek je učinio i u hrvatskom Kupu gdje je ispao u četvrtfinalu od Hajduka na svom terenu, što je bilo prilično razočaranje. Zato su u Europi bijelo-plavi napravili golemi iskorak jer su u povratničkoj kampanji došli pred vrata plasmana u Europsku ligu. Uglavnom, onaj glavni rezultatski cilj je ostvaren, a u ostalim aspektima ostalo je dosta nedorečenosti.

Pogled unaprijed

Iako ova sezona još nije gotova, već se naveliko gleda u onu koja dolazi. U njoj će očekivanja opet biti vezana uz dobar europski nastup, ali i uz toliko željeni iskorak u HNL-u koji je izostao ove godine.

- I sam bih želio vidjeti Osijek na višim pozicijama nego ove sezone, ali tek treba vidjeti što će se sve događati tijekom ljeta. Momčad treba osvježiti i pojačati. Vidjeli smo što nam nedostaje, vjerujem kako će klub biti u stanju dovesti kvalitetna pojačanja. U HNL-u nije lako pobjeđivati u serijama što se najbolje pokazalo ovog proljeća. No, vjerujem kako ćemo u sezoni koja dolazi biti bolji i jači u odnosu na ovu koja je sad već gotovo iza nas - kazao je Zoran Zekić.

Na kraju, kad se sve zbroji, sezona nije bila loša, ali je mogla biti bolja. U svemu ipak strši ono sjajno europsko ljeto. Međutim, Zekić je davno rekao kako je Europa uvijek samo bonus, a pravu kvalitetu treba pokazati u prvenstvu. Ove godine Osijek nije mogao u susretima protiv slabijih od sebe. Kvalitetu je demonstrirao u derbijima. Od 12 utakmica takvog tipa izgubio je samo dvije, triput je pobijedio Rijeku, opet je "maznuo" Dinamo u Zagrebu, a ni jednom nije poražen od Hajduka. No, te utakmice nosile su premalo bodova sa sobom za bolji plasman. Zaostatak za trećeplasiranim Hajdukom vrlo je velik, čak deset bodova, i to je ono što kvari sliku ove sezone. Ipak, u posljednja tri kola s Osijekom se nešto pozitivno dogodilo. Igra mu je postala brža, protočnija i kvalitetnija. I to je putokaz kojim se treba voditi. Tko ne može pratiti takve zahtjeve, onaj koji nije spreman igrati za momčad, nego u prvi plan vječno gura sebe ne treba stanovati u bijelo-plavoj svlačionici. I po tom pitanju ovog ljeta ne smije biti milosti. A čini se kako i neće jer sportski direktor Alen Petrović već je najavio kako će biti dosta prometa u oba smjera.

Dalibor KELER
ZA KOPRIVNICU OTPALA JOŠ TROJICA

U završnici sezone Osijek je baš napadnut brojnim kadrovskim problemima. Ozljede, bolesti, a sad i kartoni dobro su devastirali igrački kadar. Već od prije nema ozlijeđenog Lope, Grezda i Boban su roviti, Ejupi se bori s alergijama, a Šorša je ozlijeđen. Njima su se sad priključili Mateo Barać koji je dobio na Poljudu crveni karton, te dva bočna igrača, kapetan Borna Barišić i Alen Grgić, koja su akumulirala po tri žuta kartona pa je sezona za njih završena.

BARDI ZABIO DVA "BARCI"

Sjećate li se Enisa Bardija? Riječ je o mladom makedonskom ofenzivnom veznjaku (22) koji je prije godinu i pol dana bio na meti Osijeka. Tada je igrao za mađarski Ujpest, a Osječani su bili vrlo zagrijani za njega. No, mađarski klub tada nije htio ni čuti za njegovu prodaju. Prošlog ljeta Bardi je završio u španjolskom prvoligašu Levanteu, a odšteta je iznosila milijun i pol eura. U posljednjem kolu španjolske lige zabio je dva pogotka protiv Barcelone u pobjedi Levantea sa 5:4. Inače, Bardi je cijelu sezonu odigrao dobro, odigrao je 25 utakmica i zabio devet pogodaka. Dakle, imali su u Gradskom vrtu dobar nos, kao i za Filipa Krovinovića kojeg su iste te zime željeli dovesti u redove Osijeka, ali je on kasnije završio u velikoj Benfici.

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike