Osijek
AKTUALNI TRENDOVI E-MOBILNOSTI

Do 2030. u Hrvatskoj će biti oko 150 tisuća električnih automobila
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Aktualni trendovi u razvoju e-mobilnosti tema je Konferencije Veleposlanstva Republike Slovenije održane na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Bila je to prilika da Ivana Štrkalj, koodinatorica međunarodnih projekata u gradskoj upravi grada Kopra predstavi e-mobilnost u svome gradu. Kopar se, naime, prijavio na novi projekt za EU fondove vezan za električna vozila za javni putnički prijevoz, ali i “e-bike sharing”.

- Riječ je o tome da će građani moći posuditi takve bicikle unutar grada tijekom tjedna. Imamo nesreću da je dio grada na uzbrdici pa nemamo toliko sreće kao vi u Slavoniji, no svakako je riječ o dobrom projektu – ispričala je Štrkalj, dodajući da je također uspostavljena i aplikacija za građane pomoću koje u svakom trenutku mogu znati kad dolazi njihov javni prijevoz. Također, tu je i aplikacija za one koji ulaze u grad kako bi znali gdje i koliko im je na raspolaganju slobodnih parkirnih mjesta. To je važno, dodaje Štrkalj, jer se na taj način smanjuje emisija CO2, a što je problem ne samo u Sloveniji, nego u cijeloj regiji. Smanjenje emisije CO2 ujedno je i cilj e-mobilnosti.

Prezentirajući globalne trendove, Ana Petrić iz AT Kearneya naglasila je da se očekuje veliki rast električnih automobila na godišnjoj razini, konkretno u Hrvatskoj trebalo bi ih do 2030. godine biti oko 150 tisuća. Rast podupiru i nove subvencije za električne automobile, ali prije svega infrastruktura, odnosno punionice. - Kad bismo sad postavili sve električne automobile na punionice, ispred vas bi bila tek tri do četiri automobila. Stoga trebamo nastaviti graditi infrastrukture kako bi se povećao i broj automobila – zaključila je Petrić. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike