Osijek
POSJET KANADSKOG VELEPOSLANIKA

Ujesen u Osijeku seminar o slobodnoj trgovini s Kanadom
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Kanadski veleposlanik Daniel Henry Andrew Maksymiuk boravio je u utorak u nastupnom posjetu u Osijeku, a zajednički su ga u palači Prandau-Normann na Trgu Ante Starčevića primili osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Iako je svoje vjerodajnice hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predao još u rujnu 2015., veleposlanik Maksymiuk prvi je put posjetio Osijek tek sada. Razgovaralo se o mogućnostima gospodarske suradnje dviju zemalja. Povod dolaska kanadskog veleposlanika u Osijek, prema njegovim riječima, bio je međunarodni kanadistički seminar, održan u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na kojemu je sudjelovalo šestero sveučilišnih profesora iz Kanade. Veleposlanik Maksymiuk podsjetio je i na 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja te na važan gospodarski sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA), ratificiran prošle godine i u Hrvatskom saboru, koji pruža velike šanse gospodarstvima obje zemlje. O kanadskom zanimanju za poslove u Hrvatskoj svjedoči i sudjelovanje tvrtke Vermilion Energy iz Calgaryja u potrazi za ugljikovodicima u Slavoniji, istaknuo je veleposlanik. Čini se kako je kanadska strana optimističnija kada je riječ o njegovoj provedbi, s obzirom na to da će Kanada, a ne Hrvatska, ujesen u Osijeku organizirati predstavljanje mogućnosti koje taj sporazum donosi, kako bi o njemu informirala zainteresirane slavonske gospodarstvenike.

Župan Anušić istaknuo je važnost otvaranja kanadskog tržišta hrvatskim proizvodima i obratno. Među brojnim kanadskim turistima koji dolaze u Hrvatsku, sigurno ima i onih koji bi rado obišli i Slavoniju, istaknuo je. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike