Regija
IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJA VODOVODA

Potpisani ugovori za
Karadžićevo i Novi Mikanovci
- Vođinci, financiranje iz EU-a
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

VINKOVCI

Potpisani su ugovori i uskoro počinje izgradnja vodoopskrbnog sustava u mjestu Karadžićevo i rekonstrukciji vodovodne mreže Novi Mikanovci - Vođinci ukupne vrijednosti nešto manje od 6 milijuna kuna. Aranžman je povoljan jer 85 posto novca je iz fondova EU, a 15 posto iz državnog proračuna. Financiranje obaju projekata ugovoreno je preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mjera 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., Podmjera 7.2. “Ulaganje u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije” - provedba operacije 7.2.1. “Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda”.

Kako kažu u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji, Nakon izgradnje sustav će biti priključen na I. etapu regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, cjelina sjever. Bit će izgrađeno 4400 metara cjevovoda i ugrađeno 12 komada tipskog nadzemnog hidranta. Rekonstrukcija obuhvaća vodoopskrbne cjevovode u šest glavnih ulica Karadžićeva. To će puno značiti za ovo selo u sastavu općine Markušica jer donedavno je voda u Markušici i Podrinju bila neuporabljiva za piće i kuhanje. Vrijednost radova je 1,2 milijuna kuna, od čega EU ulaže 1,1 milijun, a ostalo državni proračun.

- Javni isporučitelj vodnih usluga Vinkovački vodovod i kanalizacija dovršio je priključenje vodovodne mreže Markušice i Podrinja na Regionalni vodoopskrbni sustav istočne Slavonije i obavio je ispiranje vodovodne mreže. Nakon toga analizom vode u ovlaštenom laboratoriju je potvrđeno da je voda u vodovodnoj mreži naselja Markušica i Podrinje zdravstveno ispravna te se od sada može koristiti za piće i pripremu hrane – kaže načelnik općine Markušica Budimir Drača. Izvođač radova je Urbanizam Valpovo, a nadzor Orion projekt Vinkovci.

Projekt rekonstrukcije mreže Novi Mikanovci - Vođinci obuhvaća rekonstrukciju dijela postojećih cjevovoda u dužini od 6800 metara, rekonstrukciju i prespajanje postojećih vodovodnih priključaka, i to ukupno 492 priključka (198 u Novim Mikanovcima i 294 u Vođincima) i ugradnju 26 tipskih nadzemnih hidranata (10 u Novim Mikanovcima i 16 u Vođincima). Radovi će se obaviti u 11 ulica ovih dvaju mjesta, a vrijednost radova je 4,6 milijuna, od čega EU snosi 85 posto troškova, a ostatak je iz državnog proračuna. Radove izvodi AMM Vinkovci, a nadzor provodi Orion projekt.M.Flego

MREŽA STARA VIŠE OD 35 GODINA

Načelnik općine Stari Mikanovci Mario Milinković zadovoljan je što su ugovori potpisani jer će rekonstrukcija vodovodne mreže umnogome poboljšati opskrbu vodom. “Za našu općinu to puno znači, pogotovo za stanovnike Novih Mikanovaca, jer naša je mreža stara više od 35 godina. Zbog zastarjele mreže česti su kvarovi i puknuća cijevi. Početak radova najavljen je za dva tjedna i vidim da u Vođince dovoze cijevi i ostalu opremu. Mi smo od ranije spojeni na Regionalni vodovod, pa nismo imali problema s kvalitetom vode i zdravstvenom ispravnosti vode za piće i samo smo čekali da ugrade nove cijevi i hidrante da više nemamo prekide opskrbe vodom zbog puknuća cijevi”, kaže načelnik Milinković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike