Regija
BEZ BAZENA OVE, A MOŽDA I IDUĆE GODINE

Tri idejna rješenja bazena odbijena jer su bila skupa
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

BELI MANASTIR

Stanovnici Belog Manastira, sigurno je, ni ove se godine neće kupati na gradskim bazenima, kao što to nisu mogli ni prošle. Hoće li bazeni otvoriti vrata iduće godine, još je uvijek upitno, premda je vjerojatnije da - neće.

Problemi s RC-om Bazeni nisu od jučer. S njima se suočavala i prošla gradska vlast. O bazenima su godinama počeli intenzivnije razmišljati tek mjesec-dva prije početka sezone kupanja. Krpali su što se krpati dalo i bazeni su radili. Sve do prošlogodišnjeg ljeta, kada je novi gradonačelnik, Tomislav Rob, odlučio staviti ključ u bravu. “Nećemo blagosloviti nešto što je, blago rečeno, u ovom trenutku nemoguće, izlažući riziku zdravlje djece i ostalih kupača”, isticao je tada Rob, naglasivši kako je situacija s filtar-stanicom, jednim od najvitalnijih dijelova bazena, katastrofalna, te kako radovi izvedeni na sanaciji korita velikog bazena najvjerojatnije ne bi spriječili svakodnevne gubitke vode, koji su godinu prije iznosili i do 60-ak prostornih metara dnevno.

Na Gradsko vijeće

Belomanastirci su tako prošlu sezonu proveli na bazenima u Kneževim Vinogradima, a priča oko belomanastirskih nakratko je (opet) zaustavljena. Sve do izglasavanja ovogodišnjeg proračuna, u koji su uvrštena sredstva od eventualnog kreditnog zaduženja za rekonstrukciju. No, do realizacije kredita potrebno je napraviti nekoliko i te kako velikih koraka. Upravo stoga krajem ovogodišnjeg siječnja oporbeni su vijećnici gradonačelnika Roba pitali u kojoj je fazi obnova gradskih bazena, žaleći se kako nemaju nikakvih konkretnijih informacija o realizaciji kredita i daljnjim planovima. On im je odgovorio kako je ovogodišnjim proračunom za bazene predviđeno 4,5 milijuna kuna te kako će kredit vjerojatno realizirati kod HBOR-a. Kreditno zaduženje, dodao je, na dnevnom će redu sjednice Gradskog vijeća biti vrlo brzo, naglasivši kako, osim Vijeća, zaduženje mora blagosloviti i resorno Ministarstvo.

Prošlo je nekoliko sjednica, o bazenima se nije raspravljalo, ali će se pitanje RC-a Bazeni na sjednici Gradskog vijeća naći u petak. Vijećnici će, naime, raspravljati o Prijedlogu odluke o provođenju i financiranju projekta Rekonstrukcija gradskog bazena u Belom Manastiru. Kako, između ostaloga, stoji u obrazloženju Odluke, ukupno planirana vrijednost ove investicije u proračunu iznosi 6.000.000 kuna, a kao izvor financiranja projekta u cijelosti je planirano kreditno zaduženje.

Tko je kriv

- Da bismo zatražili ponude banaka o uvjetima kreditiranja tog projekta, potrebno je precizno utvrditi vrijednost projekta odnosno iznos mogućeg kreditnog zaduženja. Do sada su provedene određene aktivnosti na pripremi dokumentacije za rekonstrukciju bazena, poput geodetskog snimka postojećeg stanja, kao podloge za izradu idejnih projekata, te snimak postojećeg stanja bazenske školjke i tehnike. Tijekom veljače obavljen je i pozivni natječaj, na koji su dostavljena tri idejna rješenja uređenja bazena. No, ni jedno od njih nije ocijenjeno kao prihvatljivo, najvećim dijelom zbog nedovoljnih financijskih sredstava potrebnih za realizaciju predloženih rješenja - piše u obrazloženju, koje nastavlja tvrdnjom kako je u ovom trenutku u postupku ugovaranje izrađivača glavnog projekta potrebnog za ishođenje građevinske dozvole.

Vijećnici bi, dakle, u petak trebali prihvatiti prijedlog Odluke o provođenju i financiranju projekta Rekonstrukcija gradskog bazena, koji obuhvaća izradu projektne dokumentacije s troškovnikom radova, ishođenje građevinske dozvole, uklanjanje dijelova postojećih građevina sukladno građevinskoj dozvoli i slično. Tek nakon toga bit će zatražene ponude od najmanje tri banke, a poslije analize ponuda vijećnici će moći odlučiti tko će biti kreditor. Cijelu priču potom mora blagosloviti Ministarstvo financija… Iz priloženog se vidi kako je riječ o prilično zahtjevnom i dugotrajnom procesu, zbog čega je teško povjerovati da će obnova belomanastirskih bazena biti gotova i iduće godine. Kako bilo da bilo, iluzorno je sada tražiti krivca za sve što se oko bazena događa. Jedni će, naime, uprijeti prstom na prošlu gradsku vlast i njezino višegodišnje guranje pod tepih aktualnih problema, dok će drugi okriviti aktualno gradsko čelništvo koje je prozivalo prethodnike, a za godinu dana nije uspjelo obnoviti bazene. Oni najrealniji složit će se s činjenicom kako nije problem što će bazeni biti suhi i tri godine, ali samo u slučaju da nakon tako dugog čekanja dobiju moderan i funkcionalan objekt, dostojan jednog grada.

Ivica GETTO
Tobogan u Suljošu do početka sezone

Nešto drugačija situacija je s bazenima u Kneževim Vinogradima. Proteklih su godina obnovljeni, a ove će godine kupače dočekati novi sadržaj - spiralni tobogan dug 50 metara. “Ugovor s izvođačima radova je potpisan, a ako ne bude neplaniranih problema, u funkciji će biti na samom početku sezone”, kaže načelnik općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić dodajući kako će tobogan biti postavljen kod ulaza na bazene, s pliće strane. Dodaje kako će time biti završena prošle godine započeta rekonstrukcija bazenskog kompleksa te kako su, u međuvremenu, puno sredstava uložili i u tamošnju hortikulturu.

zaduženje

BIT ĆE ZATRAŽENE PONUDE NAJMANJE TRIJU BANAKA

6

milijuna kuna planirana je vrijednost investicije, sve kreditnim zaduženjem

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike