Kultura
RECITAL MARIJANSKE POEZIJE

Hrvatske tekstove na ikavici iz 18. st. čitali našički gimnazijalci
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Vezani članci

XV. DANI FRANJEVAČKE KULTURE U NAŠICAMA

Vrijedna djela Kantuala iz 1737. ugledala svjetlost dana

NAŠICE - Franjevački samostan, Zavičajni muzej i Ogranak Matice hrvatske u Našicama, u sklopu XV. dana franjevačke kulture, u dvorani Emaus pripremili su glazbeno-poetski recital posvećen uspomeni na fra Filipa Vlahovića Kapušvarca i njegov kantual iz 1737.

Meditativni koncept večeri iskazan je marijanskom poezijom na hrvatskom jeziku iz Kapušvarčeva kantuala, koju su u obliku izvedbene molitve čitali gimnazijalci Srednje škole Isidora Kršnjavoga, pod mentorstvom prof. Marije Pepelko. Vokalno-instrumentalni sastav Snaga Duha pod vodstvom Eme Knežević zaokružio je večer.

Zanimljiv recital marijanske poezije prigodnim je riječima otvorila ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak, istaknuvši važnost i značenje franjevačkih kantuala iz 18. st. te djelovanje fra Filipa Vlahovića Kapušvarca. Franjevac Filip Vlahović Kapušvarac bio je orguljaš, skladatelj i svećenik u Vukovaru i Našicama, a Našičani su ga prigrlili kao svoga zbog onoga što im je ostavio u nasljeđe - jedan od najstarijih rukopisnih kantuala s hrvatskim tekstovima crkvenih pjesama.

- Recital je prigoda za predstavljanje marijanske poeziju iz kantuala koji se čuva u franjevačkoj samostanskoj knjižnici. U knjižnici se nalazi i kantual nepoznatog autora iz oko 1750. Kantuali su rukopisne zbirke vokalnih i instrumentalnih crkvenih skladbi koje nisu bile dostupne širem krugu vjernika poput tiskanih pjesmarica, a uglavnom imaju tekstove i napjeve na latinskom jeziku - pojasnila je Lučevnjak. Istaknula je da franjevački kantuali iz 18. st. imaju povijesnu ulogu. Naime, u četiri kantuala koji se nalaze u Našicama i Vukovaru, zapisano je 88 hrvatskih tekstova crkvenih pjesama. Kapušvarčev ima 46 tekstova na ikavici te osam notnih zapisa.

- To je neotkriveno blago hrvatske književnosti i jezika iz prve polovine 18. st. Do sada ti tekstovi nisu previše zaokupljali pozornost muzikologa ni književnih povjesničara, no ta građa ima veliku jezičnu, književnu, kulturnu i glazbenu vrijednost za Slavoniju. Franjevci su zaslužni što imamo dokaze o temeljima slavonske i hrvatske glazbene i književne baštine – naglasila je Silvija Lučevnjak, uz zahvalu fra Zoranu Bibiću, našičkom župniku i gvardijanu, VIS-u Snaga Duha, gimnazijalcima te prof. Pepelko na oživljavanju duhovnog stvaralaštva.

- Velika mi bila radost surađivati s mladima. Oni uvijek potiču, oni su naš izazov i naša radost. Pripremati marijansku liriku pretražujući istražujući ikavske pismice nije bilo lako, ali je bilo dražesno i privlačno. Vjerujem da je i publika koja je srcu primila ove prekrasne slavonske pismice iz briljantnog Kapušvarčeva kantuala, osjetila jednu novu duhovnu radost i snagu – rekla je prof. Pepelko.

Snježana FRIDL

kantual

SE ČUVA U FRANJEVAČKOJ SAMOSTANSKOJ KNJIŽNICI

Recital je posvećen uspomeni na fra Filipa Vlahovića Kapušvarca i njegov kantual iz 1737.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente