Autoglas
PROMETNA (NE)SIGURNOST

Pijani vozači sudarili se kada su obojica obilazila kamion
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Svakoga tjedna novine izvještavaju o velikom broju pijanih vozača koje policajci zaustavljaju na cestama. Unatoč paprenim novčanim kaznama te posljedičnoj višemjesečnoj zabrani vožnje određenih kategorija vozila, broj pijanih vozača na cestama se ne smanjuje. Nemali broj pijanih vozača izravni je krivac za prometne nesreće, nerijetko, na žalost, s tragičnim posljedicama. Odmah nakon takve nesreće javnost se digne na noge i traži drastičnije kazne za one koji alkoholizirani sjedaju za upravljač automobila, kombija, kamiona, traktora, motocikla ili bicikla. Ljutnja traje kratko, a nesreća, kao i broj pijanih vozača, postaje samo statistika.

Jedno je sigurno, broj nesreća drastično bi se smanjio da vozač nije pio. Primjer s orahovačkog područja samo pokazuje da se ne piše dobro sudionicima kada su oba vozača popila koju čašicu previše.

Kako stoji u priopćenju Policijske uprave virovitičko-podravske, u subotu oko 18.15 sati na cesti između Orahovice i Feričanaca dogodila se prometna nesreća prouzročena nepropisnim pretjecanjem u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Tridesetpetogodišnji se vozač automobila slatinskih registracijskih oznaka, vozeći iza kamiona, odlučio na pretjecanje, i to baš u trenutku kada je 29-godišnji vozač drugog automobila pretjecato njega i kamion! Zbog toga je došlo do udara bočnih strana vozila.

Zbog udara automobil s 29-godišnjim vozačem sletio je na putni rubnjak i preko mosta poljskog puta sletio na travnatu površinu. U nekontroliranom kretanju automobil se nekoliko puta preokrenuo, završivši na krovu. Pukom srećom, ali i zahvaljujući činjenici da je bio vezan, 29-godišnji vozač lakše je ozlijeđen. Drugi vozač auta, koji je ostao na cesti, nije ozlijeđen. Na očevid su izišli djelatnici Policijske uprave virovitičko-podravske koji su alkotestiranjem utvrdili da oba vozača imaju više od jednog promila alkohola u krvi. Obojica su prijavljena i čeka ih suočenje s prekršajnim sucem koji će ih novčano kazniti, ali i, zbog pijanstva, izreći zabranu upravljanja vozilima B kategrije u sljedećih nekoliko mjeseci

Iako se brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima policije pokušava upozoriti na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola, ovakvi događaji, na žalost, nisu rijetkost. Prava je sreća da, s obzirom na karakteristike ove prometne nesreće kod Orahovice, posljedice nisu bile znatno teže. Radi smanjenja broja prometnih nesreća i smanjenja stradavanja sudionika u njima, pa samim time i povećanja sigurnosti u prometu na našim cestama, ponovno se upozoravaju vozači da ne započinju s vožnjim pod utjecajem alkohola. Takvi nemili događaji bar posluže kao upozorenje drugim vozačima da ne sjedaju za upravljač vozila pod utjecajem alkohola. M. Bugarić

Obojica vozača imala su više od jednog promila alkohola u krvi