Sport
IZ KOLA U KOLO

Dinamo darivao, ali i prihvatio darove
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Pretposljednje, 35. prvenstveno kolo donijelo je konačno i odluku o novom prvaku. To je Dinamo, koji će tako svoje vitrine obogatiti 19. naslovom.

No tko zna bi li se odluka o prvaku prolongirala za posljednjih 90 ovosezonskih prvenstvenih minuta da najbliži pratitelji „modrih“ Rijeka i Hajduk još jednom nisu odlučili darivati svog suparnika. Naime, iako je već na zimskoj stanci bili vrlo izvjesno kako će Dinamo biti laureat, jer je nakon 20 kola imao velikih 12 bodova prednosti, blijeda izdanja Zagrepčana ovog proljeća otvarala su priliku i Riječanima i Splićanima da prvi prođu ciljem. Čak sedam poraza skupio je Dinamo ovog proljeća, izgubivši na svom terenu od sva tri suparnika iz vrha (Rijeka ga je dobila i u Maksimiru i na Rujevici, Hajduk, Osijek), a „uspio“ je čak i dva puta biti poražen od kluba protiv kojeg je do sada redovito imao ukalkulirane bodove – Lokomotive. Seriju je upotpunio i novak u ligi Rudeš, koji je zaokružio sjajno proljeće, u kojem je „skinuo“ cijeli kvartet s vrha. Međutim, i „bijeli“ i „bili“ ponijeli su se kao da im je neugodno primiti dar – priliku za naslov, te su se u svojevrsnoj igri nutkanja redovito odlučivali uzvratiti uslugom. Od toga nisu odstupili ni u pretposljednjem kolu, u kojem se prvo od obrane naslova oprostila Rijeka. Bila je momčad Matjaža Keka apsolutni favorit protiv Cibalije u Vinkovcima, uostalom u prve tri ovosezonske utakmice slavila je sva tri puta s ukupnom razlikom 14:2, no na kraju je odnijela samo bod od „fenjeraša“. Momčad Davora Rupnika tim je remijem produžila nadu u prvoligaški spas, no za to će morati iznenaditi Lokomotivu, koja je u posljednjih sedam kola upisala šest pobjeda i remi. Slijedeći primjer svog jadranskog rivala da bar natjera Dinamo da mora protiv Rudeša potvrditi naslov, ponio se i Hajduk, koji je na Poljudu također remizirao protiv Osijeka. No s tih 1:1 na kraju Splićani mogu biti i presretni jer su po prikazanom gosti zaslužili odnijeti sva tri boda s Poljuda, tek drugi put u povijesti HNL-a. Iako praktički nikada do sada nisu bili u prilici bod s tog stadiona tretirati nezadovoljavajućim, ovaj su se put upravo tako osjećali Osječani. Morat će tako trener Zoran Zekić pričekati da i Poljud skine s popisa gostujućih terena na kojima nije slavio, kao što je to već napravio na svim prvoligaškim stadionima. Njemu i njegovim igračima za utjehu može ostati to da su jedina momčad koju Hajduk ove sezone u HNL-u nije svladao (pobjeda Osijeka i tri remija) te je ovo tek drugi put u povijesti našeg prvenstva da Hajduk nije osjetio slast prvenstvene pobjede nad prvoligašem iz Gradskog vrta (2004./2005.). Gorčinu bijelo-plavima donosi sjećanje na Kup susret s istim suparnikom, jer da su i tamo bili tako učinkoviti, onda bi oni sljedeće srijede vjerojatno igrali u finalu Kupa, umjesto Hajduka. Osijek je pokazao i da mu ove sezone puno bolje leže jaki suparnici, jer je u miniligi vodećeg kvarteta najučinkovitiji, s 20 bodova iz 12 susreta.

Kada ti jedan konkurent za naslov u sezoni skupi čak deset poraza (Rijeka), a drugi ne može slaviti ni u jednom derbiju na svom terenu (Hajduk), onda je jasno kako si možeš priuštiti brdo slabih izdanja te na kraju ipak slaviti osvajanje trofeja. Znali su nogometaši Dinama i prije jučerašnjeg susreta s Rudešom da su prvaci, što je za njih vjerojatno bilo i spasonosno, jer u kakvom su stanju, tko zna bi li izdržali da su im Riječani i/ili Splićani do posljednjeg kola puhali za vratom. I ovaj je poraz, protiv najugodnijeg iznenađenja prvenstva, dobar pokazatelj kako u Maksimiru ne mogu biti mirni uoči europskog ljeta.

Ako već nema drame na vrhu u posljednjem kolu, tada je ima bar na začelju, gdje će posljednjih 90 minuta odlučiti tko će, Cibalia ili Istra 1961, izravno u Drugu ligu, a tko će imati popravni u dodatnim kvalifikacijama protiv Varaždina. Nakon što su si sami produžili nadu uzevši bod Rijeci, vinkovačkim nogometašim jučer je pomogao i Slaven Belupo, koji je porazio Istru 1961 sa 1:0. Tako su sada Vinkovčani i Puljani bodovno izjednačeni, no u međusobnim ogledima bolji su Puljani pa će ostati na devetom mjestu ako u posljednjem kolu, na svom terenu protiv Rudeša, ostvare bar isti učinak kao i Vinkovčani kod „lokosa“.

Goran ROGULJIĆ
Najčitanije iz rubrike