Novosti
KOMENTAR

Marionete
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Vezani članci

OSTAVKA POTPREDSJEDNICE VLADE

Dalić: Ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u

Odlazak Martine Dalić iz Vlade višestruko je loša vijest za svakog racionalnog, neostrašćenog analitičara, ne samo zbog činjenice što Banske dvore napušta jedna od zasigurno najsposobnijih osoba koje su od 1990. naovamo dobile priliku biti ministrom.

Loša je vijest ponajprije zato što upućuje da smo i dalje društvo u kojemu paraobavještajno podzemlje ima snagu za svoje nalogodavce (tko god oni bili u ovom slučaju - protivnici nagodbe za Agrokor, izbjeglice u Velikoj Britaniji, možda neki unutar ili pri HDZ-u kojima je Dalić tek korak prema Plenkoviću) odraditi tako složenu operaciju kao što je kreiranje situacije koja će potpredsjednicu Vlade natjerati na ostavku isključivo na temelju percepcije nekih njezinih poteza u javnosti. A percepcija je, kako je i sama Dalić uz ostavku kazala, u politici sve.

Zaborav

Još je gora vijest to što će isto paraobavještajno podzemlje bez većih problema pronaći aktivističke medije i novinare koji će za njegov račun na dnevnoj bazi stvarati situaciju u kojoj se potpuno zaboravlja na činjenice i trezvenu analizu određenih događaja u kontekstu vremena i okolnosti u kojima su se oni odvijali. Naime, model fragmentarnog objavljivanja komunikacije Martine Dalić s grupom ljudi koju je konzultirala pri izradi lexa Agrokor, kojemu je cilj iz dana u dan podizati tenzije, nedvojbeno upućuje upravo na precizno dirigiranu akciju koja primarno želi posve izolirati i utišati svaku mogućnost da se o određenoj aferi javno raspravlja argumentima, a ne buđenjem niskih strasti i pukom demagogijom.

Najgora je vijest, zapravo, ispravna pretpostavka da će na opisane metode podražajnog djelovanja oporba reagirati histerično, a slijedom toga partneri u saborskoj većini panično. Uostalom, od samog početka krize u Agrokoru jasno je da u SDP-u, kamoli u Mostu ili Živom zidu, nema nikoga tko ne bi spremno i veselo zaklao kravu zbog jednog odreska. Ogromna količina mediokriteta koja se valja najvećom oporbenom strankom zagušujući u vlastitim redovima svaki glas razuma sladostrasno očekuje propast i Agrokora, i pokušaja da ga se spasi bez obzira na cijenu toga za Hrvatsku i njezinu ekonomiju, sve ne bi li eventualno došlo do prijevremenih izbora, za koje su upravo oni najnespremniji. Ali su zato spremni zaboraviti na okolnosti u kojima je lex Agrokor nastao. Na blokadu svih tvrtki u sustavu koncerna i širenje te epidemije na velik dio hrvatske ekonomije, koja je u samo nekoliko tjedana mogla završiti u krugu iz kojega više nitko ne bi izišao bez teških posljedica. U takvim su okolnostima, usporedivima samo s ratnom opasnošću, Plenkovićeva vlada i Martina Dalić kao njezin prvi operativac počeli rješavati problem koji su tijekom desetljeća zakuhavale sve hrvatske vlade od nastanka države osim ove, koja ga je morala riješiti u manje od mjesec dana.

I pri tome je Dalić, naravno, kada gledamo isključivo s vremenske distance, počinila određene proceduralne pogreške. Je li bilo drugih, tek ćemo saznati, premda je posve izvjesno da je prvi cilj pokretača “afere Hotmail” postignut i da će vrlo brzo splasnuti interes za sada bivšu potpredsjednicu Vlade. Vjerojatno i zato što, bar prema onome što je objavljeno, nigdje nema ni traga dokazima za lajtmotiv kampanje protiv Dalić, a to je tvrdnja kako su neki od pisaca zakona upravo zato što su pomagali Dalić poslije dobili priliku zaraditi uobičajenu i ni po čemu posebnu proviziju na restrukturiranju Agrokora.

Veliki trud

Naime, koliko god ta teza zvučala zgodno za površne konzumente trivijalnih medija koji su si dali velikog truda, ona jednostavno ne stoji - ništa u tom zakonu ne definira da su samo i jedino oni mogući suradnici AlixPartnersa u tom ogromnom poslu. Moguće je, dapače, vjerojatno, da im povezanost s potpredsjednicom Vlade nije naštetila, ali rezultat njihove suradnje nije zakonski tekst koji onemogućava bilo koga drugoga. Ta je jednostavna logična činjenica jednostavno ostala u sjeni rečenice koju je jedna zapjenjena TV novinarka neprestano ponavljala govoreći o tome kako su Dalić i suradnici pisali lex Agrokor kako bi na temelju tog zakona upravo ti drugi i nitko osim njih uzeli pola milijarde kuna.

A upravo je to percepcija koja je presudila Martini Dalić, ma koliko bila rezultat udruženog medijsko-obavještajno-političkog pothvata u kojemu je većina sudionika imala tek ulogu marioneta jer za više dosege jednostavno nemaju kapaciteta. No, pravim meštrima koje ćemo tek otkriti, bili su, pokazalo se, savršeno oružje.

Piše:Bojan DIVJAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana