Novosti
RH PREUZIMA PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPE

Hrvatska će zagovarati Istanbulsku konvenciju
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Na čelo najstarije europske organizacije RH dolazi 18. svibnja u Danskoj

Hrvatska će kao zemlja predsjedateljica Vijećem Europe zagovarati Istanbulsku konvenciju i u fokus staviti ono što je njezina osnovna svrha - zaštita žena od nasilja, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatska šefica diplomacije. Hrvatska će 18. svibnja u Danskoj preuzeti šestomjesečno predsjedanje najstarijom europskom organizacijom. “Već i u Danskoj pri preuzimanju predsjedanja mi ćemo istaknuti naše iskustvo koje smo imali u ratifikaciji Istanbulske konvencije, probleme s kojima smo se suočavali odnosno pitanja koja su, prema nama, nepotrebno bila nametnuta, a ne tiču se osnovne svrhe i samog cilja Konvencije”, rekla je Marija Pejčinović Burić na konferenciji za novinare uoči preuzimanja predsjedanja Vijećem Europe u danskom Helsingoru, “Hamletovu gradu”.

Vijeće Europe danas ima 47 članica, odnosno u njemu su sve europske zemlje osim Bjelorusije. Posljednjih šest mjeseci na čelu mu je bila Danska.

“Borba protiv zla”

Ministrica Pejčinović Burić od 18. svibnja obnašat će funkciju predsjednika Odbora ministara VE te u tom svojstvu predstavljati cijelu organizaciju. S obzirom na to da ima još država članica koje nisu ratificirale Konvenciju, rekla je Pejčinović Burić, “mi ćemo tijekom našeg predsjedanja raditi na tome da se pojasni hrvatski stav i stav VE” oko Istanbulske konvencije. Naglasila je kako u prvi plan treba vratiti “bit Konvencije, njezinu osnovnu svrhu, a to je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji”. Vijeće Europe organizacija je koja se prije svega zauzima za demokratsku stabilnost Starog kontinenta i zaštitu ljudskih prava. Ni jedna članica nije ušla u Europsku uniju a da prije toga nije bila članica Vijeća Europe. Hrvatska je ratificirala 93 konvencije Vijeća Europe, a posljednja među njima bila je Istanbulska konvencija, čiju ratifikaciju VE snažno zagovara. Konvencija je u Saboru ratificirana 13. travnja, ali upravo je u tijeku skupljanje potpisa za referendum za njezino ukidanje. “Vjerujem da je ono što je Hrvatski sabor izglasao upravo ono što Hrvatskoj treba i da će tako i ostati”, rekla je ministrica, dodavši da je Sabor jasno rekao što misli o konvenciji protiv nasilja nad ženama.

“S obzirom na to da je i izglasana velikom većinom, vjerujemo kako to pokazuje da se cijelo hrvatsko društvo želi boriti protiv tog zla.” Šefica hrvatske diplomacije odbacuje špekulacije da je Hrvatska požurila s ratifikacijom kako se ne bi dogodilo da preuzme predsjedanje a da nije ratificirala Konvenciju. “Plan ratifikacije bio je već u programu, nema nužno veze jedno s drugim, ali naravno da je dobro da je Hrvatska ratificirala Konvenciju u godini kada prvi put nakon 22 godine članstva predsjeda Vijećem Europe.” Uoči ratifikacije, kada su u hrvatskim konzervativnim krugovima pozivali na otpor Istanbulskoj konvenciji, Vijeće Europe je, upravo na Međunarodni dan žena, poslalo poruku da “posljednjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji... koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo”.

Države je Vijeće Europe pozvalo da “rasprše maglu pogrešnih shvaćanja” da je svrha Konvencije nametnuti “rodnu ideologiju” ili da je ona “protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednosti”.

Prioriteti predsjedanja

Šefica hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja VE - borbu protiv korupcije, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute. Hrvatska je pripremila program, koji se sastoji od ukupno 26 događaja, od toga najviše iz područja zaštite ljudskih prava. Većina skupova, njih 16, planirana je u Hrvatskoj, a osim Zagreba u aktivnosti će biti uključeni Rijeka, Dubrovnik, Zadar te Brijuni i Istra. Kao predsjedateljica, Hrvatska će biti uključena i u brojne aktivnosti koje će se održavati u Strasbourgu. Središnji skup hrvatskog predsjedanja bit će konferencija ministara pravosuđa “Jačanje transparentnosti i odgovornosti s ciljem prevencije korupcije” 15. i 16. listopada 2018. u Zadru.

“Konačni cilj je da se unaprijedi međunarodni rad na borbi protiv korupcije, na provedbi različitih konvencija vezanih uz borbu protiv korupcije i da se zajednički utvrdi platforma za daljnju suradnju tijela za borbu protiv korupcije”, najavila je Pejčinović Burić.

Na pitanje ima li i hrvatska Vlada nultu toleranciju prema korupciji, ministrica je naglasila da je borba protiv korupcije jedan od njezinih prioriteta u ovoj vladi pa je stoga ona i stavljena među prioritete predsjedanja. “Mislimo da je hrvatska institucionalno i zakonodavno napravila velik iskorak i dostigla visoke standarde. Što se tiče provedbe, to je pitanje za one institucije u čijoj je to domeni, i tu uvijek ima prostora za daljnji rad”, rekla je.Hina

Brendiranje zemlje

Predsjedanje će biti prilika za političko brendiranje zemlje, smatra šefica diplomacije, uvjerena i da će na kraju mandata Hrvatska biti prepoznatljivija među zemljama VE i da će se ojačati njezin vanjskopolitički položaj. Kao detalj tog promidžbenog plana bit će i tramvaj u Strasbourgu koji će šest mjeseci prometovati oslikan logom hrvatskog predsjedanja i logom Hrvatske turističke zajednice.

Možda ste propustili...

JAVNO SAVJETOVANJE EUROPSKE KOMISIJE

Jednake plaće muškarcima i ženama

GODIŠNJICA MIRNE REINTEGRACIJE

Mir je zamijenio rat, prevladao je razum

SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Pedijatri: Nije bilo propusta dr. Kaleb

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana