Novosti
MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Mladi planiraju obitelj
ovisno o radnom statusu
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Manji poslodavci priznaju probleme zbog rodiljnog dopusta zaposlenica

U Hrvatskoj je prema popisu stanovništva iz 2011. godine bilo 1.215.865 obitelji koje su imale 3.674.078 članova. Najbrojnije su obitelji bile bračni parovi s djecom, kojih je bilo 637.184, a imale su 2.406.518 članova, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u povodu Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja.

Prema tim podatcima, obitelji bez djece bilo je 321.933 sa 643.866 članova, a bilo je 26.252 izvanbračne obitelji, 22.634 izvanbračna para s djecom, zatim 174.516 obitelji u kojima su bile majke i djeca te 33.345 obitelji koje su činili očevi i djeca.

Bitna ravnoteža

U povodu Dana obitelji, Udruga roditelja “Korak po korak” predstavila je rezultate istraživanja o uspostavi bolje ravnoteže između posla i obitelji. “Cilj je istraživanja bio dobiti uvid u izazove s kojima se susreću zaposleni roditelji, ali i njihovi poslodavci u uspostavljanju dobre ravnoteže između radnog i obiteljskog života. Krajnje je vrijeme da se na objema razinama osvijesti kako je takva ravnoteža ne samo značajan doprinos društvu u cjelini nego i dvostruko dobitna situacija i za roditelje i poslodavce. Zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno i roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati tek kad ne moraju birati između posla i obitelji. Istovremeno, podjela brige o djetetu između roditelja pridonosi rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju zaposlenih majki na tržištu rada”, pojasnila je Silvija Stanić iz Udruge “Korak po korak”, voditeljica projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji).

Rezultati istraživanja provedenog među roditeljima pokazali su kako čak 95,7 posto njih smatra da je ravnoteža između posla i obitelji važna. Više od četvrtine ispitanih roditelja tjedno radi između 40 i 60 sati. Pokazalo se kako 39 posto roditelja provodi s djecom dva do tri sata dnevno, 33,2 posto od tri do pet sati, a 11,8 posto roditelja djeci posvećuje manje od sat vremena dnevno. U brizi o djeci većina roditelja, njih 64,9 posto, oslanja se na pomoć baka i djedova, a 60,9 posto vodi djecu u vrtić.

Da ravnoteža između posla i obitelji ovisi o senzibilitetu poslodavaca smatra 66,1 posto roditelja, 76,3 posto smatra da bi se ona lakše uspostavljala kad bi poslodavci poštovali Zakon o radu, dok je 74,9 posto roditelja uvjereno da uspostavu ravnoteže otežava stalna dostupnost preko mobitela i e-maila. U konačnici, čak 79,8 posto ispitanika smatra da mladi danas planiraju obitelj ovisno o radnom statusu.

S druge strane, poslodavci također smatraju kako je uspostava ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života važna, prepoznajući činjenicu da osoba koja nije zadovoljna privatnim životom ili je u brigama zbog obiteljskog života ne može biti uspješna u poslu. Istaknuta je prednost modernih tehnologija koje olakšavaju rad od kuće i brzu komunikaciju, no istovremeno dovode do opterećenosti zaposlenika i ometaju uspostavu ravnoteže. Poslodavci su upozorili i kako su mjere za uspostavu ravnoteže u nekim djelatnostima, poput sezonskog rada u turizmu, gotovo neizvedive, a pokazalo se i da veći poslodavci imaju formalne mjere za uspostavu ravnoteže, dok manji koriste neformalne u dogovoru sa zaposlenicima. Obiteljski status zaposlenika uglavnom ne djeluje na odluku o zapošljavanju, ali u manjim poduzećima postoji strah zbog promjene obiteljskih situacija zaposlenika koji se može odraziti na poslovni dio. Manji poslodavci priznaju da imaju poteškoća pri organizaciji posla u trenutku kad zaposlenice odlaze na rodilljni dopust.

Minimum propisa

Poslodavci su istaknuli i kako je nužna institucionalna podrška na lokalnoj razini, poput bolje organizacije rada dječjih vrtića usklađenog s potrebama zaposlenih roditelja, rada škole u jednoj smjeni te osiguravanja produženih i cjelodnevnih boravaka u školi. Naglasili su i da je za uspostavu ravnoteže između posla i obitelji potreban i minimum propisa, a na samo senzibilitet poslodavca, te da je to potrebno formalizirati i staviti na papir, koja su prava radnika, a koja poslodavca.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji), pokrenutog u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dijana PAVLOVIĆ
ŠTO PRIŽELJKUJU ZAPOSLENI RODITELJI, A ŠTO POSLODAVCI

Kako su pokazali rezultati istraživanja, roditelji priželjkuju i mogućnost rada na nepuno radno vrijeme te rada od kuće, dvosmjenski i duži rad dječjih vrtića, uvođenje produženog boravka u školama, uspostavu dodatnih servisa za čuvanje djece ili korištenje dodatnih aktivnosti za djecu, kao i ravnopravnu raspodjelu kućanskih obveza i brige o djeci između roditelja. Poslodavci su važnima prepoznali mogućnost otvaranja dječjih vrtića za djecu zaposlenika, uvođenje slobodnih dana za rođendane te na prve dane škole i vrtića, kao i mogućnost obavljanja liječničkih pregleda tijekom radnog vremena.

1,2

milijuna obitelji bilo je u Hrvatskoj, prema popisu stanovništva iz 2011.

39

posto roditelja provodi s djecom dva do tri sata dnevno

Možda ste propustili...

MINISTAR GOSPODARSTVA O BRODOGRADILIŠTU ULJANIK

Razgovaramo s nekoliko partnera

RASPRAVA O POSTUPANJU SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE

Ostojić: Nije bilo zlouporabe SOA-e, Radeljić se mogao javiti DORH-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana