Svijet
PREDSJEDNIK SRBIJE PROGLEDAO

Vučić: Mi smo sami krivi što je Kosovo neovisno
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je ono što je izrekao već nekoliko puta – Kosovo je postalo neovisno zbog nerazborite politike i poteza prijašnjih vlada i “sada smo praktički stavili pečat na omotnicu kosovske neovisnosti”. Kako javljaju mediji u Srbiji, Vučić je izjavio da nije vidio nikakav dokument s nedavnog sastanka zemalja Kvinte u Washingtonu i “ono što se tamo moglo govoriti i ne može biti neko veliko iznenađenje, jer je riječ o zemaljama koje su sve priznale kosovsku neovisnost”.

- Načuo sam što neki nude kao svoje principe i neka načela. Nešto mi je poluslužbeno priopćeno. To nije ništa posebno novo. Te zemlje pokušavaju vidjeti što za Srbe mogu učiniti kako bi oni priznali neovisnost Kosova u granicama te samoproglašene države. Ja o tome govorim javno i neskriveno pred svima - rekao je Vučić i zamjerio Srbima što se prave “kao da se ništa nije dogodilo” te odbacio svaku mogućnost da bi moćne zemlje, zaštitinice Kosova, mogle uvesti Srbiji sankcije.

Podsjetio je na teške i dramatične godine za Srbiju – 1999., kada je NATO bombardirao Srbiju i srpsku vojsku istjerao s Kosova, 2004. je za predsjednika Srbije izabran demokrat i europejac Boris Tadić, a 2008. je Kosovo proglasilo neovisnost, “neki su bježali umjesto da poduzimaju korake, neki su se skrivali, a potom je slijedio katastrofalan potez, 2010.-2011., kada počinju pregovori Beograda i Prištine, čime je Srbija de facto priznala postojanje države Kosovo” i tako, kako kaže Vučić, “sebi stavila pečat na omotnicu kosovske neovisnosti”.

- Dogodile su se grozne stvari za koje smo djelomice odgovorni mi sami, posebice za Međunarodni sud pravde, zbog glupe i neodgovorne politike pojedinih ljudi. A sada se borim da iz ambisa izvučemo zemlju i postignemo najviše za našu državu i građane. Nastavit ćemo tu borbu – rekao je Vučić, dodavši da je “pomalo zabrinut, ali ne i uspaničen da bi govorio kakve su teške posljedice moguće”. U svojoj nadutoj maniri rekao je kako “neki ljudi uglavnom razmišljaju od izbora do izbora, a ja razmišljam što će ostati iza nas za 20 i 30 godina”.M.Flego

Enver Hoxhaj

zamjenik kosovskog premijera

Naša neovisnost nije trijumf nad Srbijom, već pravo na egzistenciju

Na Vučićeve opaske odgovorio je zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxhaj rekavši kako nisu Srbi “stavili pečat na omotnicu kosovske neovisnosti”, nego “volja i požrtvovnost naroda”.

- Neovisnost Kosova dobila je pečat volje, žrtve i odlučnosti naroda, ne pogrešne politike Srbije. Naša neovisnost nije trijumf nad Srbijom, nego legitimno pravo na egzistenciju, kao građana i kao države - napisao je Hoxhaj na svom FB profilu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike