Osijek
PROGRAM OSIJEK TO GOO

Kreće Građanski odgoj u osječkim školama
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Sudjelovat će škole s najvećim interesom, prostornim i ljudskim kapacitetima

Želimo pridonijeti i promicati nenasilje, toleranciju i solidarnost, razvijati vrijednosti prihvaćanja različitosti, poštovanja ljudskih prava i, možda najvažnije, učiti vještine razumijevanja života i snalaženja u građanskom društvu, komentirala je za naš list dogradonačelnica Žana Gamoš nedavno potpisivanje sporazuma o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Grad Osijek tako postaje deseti u nizu koji od Grada Rijeke preuzima program GOO-a, pri čemu je nešto ranije Grad Zagreb odbio to napraviti.

GOO kao izvannastavna aktivnost provodit će se eksperimentalno u školskoj godini 2018./2019. u pet osječkih škola za učenike 5. razreda, ističe dogradonačelnica. Riječani će besplatno ustupiti Osječanima priručnik “Učenik građanin”, pripadajuće mape te popratne smjernice za provođenje programa namijenjene nastavnicima.

Uz suglasnost roditelja

O uvođenju izvannastavne aktivnosti GOO-a, ravnatelji i stručne službe škole odlučivali su upitnikom provedenim u prosincu prošle godine. Od 20 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Osijek, upitnik je ispunilo 17 škola, a 11 ih je pokazalo interes za njegovim uvođenjem. Kako je riječ o neobveznoj aktivnosti koja se ne ocjenjuje, učenici mogu birati žele li ju ili ne žele pohađati, a za pohađanje GOO-a potrebna je suglasnost roditelja. Nastava bi se trebala, ovisno o smjenskom radu škole, izvoditi nulti ili zadnji sat nastave, kako se ne bi inkomodiralo učenike koji tu aktivnost ne budu pohađali.

Projekt simboličnoga naziva “Osijek to GOO”, objasnila nam je dogradonačelnica, zajednički je projekt Grada Osijeka i četiriju organizacija civilnoga društva - Udruge Breza, Udruge Dokkica, Nansen Dijalog Centra i Volonterskog centra, uz čiju je pomoć upitnik i sastavljen. Riječ je o članicama GOOD inicijative, koja se zauzima za sustavno i kvalitetno uvođenje GOO-a u škole. Upravo će one, ističe Gamoš, biti provoditelji edukacija nastavnika, koje će oni najprije morati proći, a sve u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja odgoja i obrazovanja, demokracije i ljudskih prava. Nakon edukacije nastavnika, škole koje budu imale najveći interes te prostorne i ljudske kapacitete, uvest će GOO kao izvannastavnu aktivnost, a ostavit će se prostor i drugim školama za uključivanje nakon pilot-projekta.

- Edukacija nastavnika planirana je kroz sedam modula (12 dana, ukupno 78 sati), a obuhvaća svih šest modula GOO-a. Cilj je edukacije jačanje kapaciteta nastavnika za provođenje GOO-a. Planirano je u edukaciju uključiti do 24 nastavnika, koji prije svega trebaju biti iz škola koje su zainteresirane za provedbu GOO-a kao izvannastavne aktivnosti, a osim njih planirano je uključiti i zainteresirane nastavnike iz drugih škola. Odabir nastavnika provodit će se prema njihovoj motivaciji i dosadašnjem iskustvu u provedbi aktivnosti GOO-a te prema tehničkim/prostornim mogućnostima škole - objasnila je Gamoš.

GOO u školama već se nekoliko godina provodi međupredmetno, a ovaj je projekt, ističe Gamoš, dogradnja i dodatno jačanje kompetencija nastavnika za provedbu GOO-a.

Veliki interes

- S obzirom na to da lokalna samouprava i lokalna zajednica imaju važnu ulogu u odgoju i obrazovanju aktivnog građanstva, Grad Osijek podržao je inicijativu lokalnih organizacija civilnog društva za dodatnom podrškom u provedbi GOO-a u osnovnim školama - kaže Gamoš, dodavši kako je zadovoljna iskazanim interesom.

- To je uistinu lijepa brojka koja pokazuje kako postoje škole koje su spremne unaprjeđivati već postojeće programe i projekte, radi jačanja kapaciteta i vještina svojih učenika/ica. Suradnja s osječkim osnovnim školama kvalitetna je i sadržajna i uvijek me iznova oduševi entuzijazam i kreativnost u našim školama. Na ravnateljima/cama je velika odgovornost u kojemu će se smjeru i koliko progresivno i inovativno škola razvijati - zaključuje Gamoš.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika Osijeka

ŽELIMO BITI BROJ JEDAN U OSNOVNOM ŠKOLSTVU U HRVATSKOJ

- Grad Osijek do sada je već napravio velik iskorak u standardima osnovnoškolskog obrazovanja. Imamo projekte i programe koji su ponajbolji u Hrvatskoj, poput asistenata i pomagača u nastavi, projekte energetske obnove škola, gradnju, dogradnju te rekonstrukciju postojećih školskih zgrada i dvorana, besplatnu školsku prehranu, organizirani produženi boravak, uveli smo microbitove u škole svjesni STEM revolucije koja je svuda oko nas, pokrenuli centre izvrsnosti… Sada smo usmjereni na pilot-projekt “Osijek to GOO”, kao izvannastavnu aktivnost. Cilj si sami zadajemo, a moj je biti broj jedan kada je riječ o osnovnom školstvu i pažnji koju djeca zaslužuju, a mi smo ju dužni i obvezni osigurati kvalitetnim, kreativnim i inovativnim sadržajima i vrijednostima - ističe dogradonačelnica Gamoš.

Riječani će besplatno ustupiti Osječanima između ostaloga i priručnik “Učenik građanin”

neobvezno

OCJENA IZ GOO-a NEĆE BITI

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike