Regija
PRETPREMIJERA FILMA STUDENTA DINE MATAZA

Dokumentarac o ratnom putu 2. bojne 132. brigade
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

ORAHOVICA - Dino Mataz (22), student prve godine diplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu Osijek, napravio je dokumentarni film o Domovinskom ratu na orahovačkom području, točnije o 2. bojni 132. brigade. Svoj uradak prikazao je pretpremijerno sudionicima filma.

- Na jednom sastanku s gospodinom Miroslavom Gazdom 2017. godine dobio sam uvid u arhivske snimke 1990. i 1991. godine. Sadržaj navedenih arhivskih videomaterijala, čiji je autor naš Orahovčanin Ivan Stojić-Buco, ugodno me iznenadio i u tim trenutcima počela se stvarati ideja o tome kako ne bi bilo loše da te snimke, koje opisuju ratna događanja na području bivše općine Orahovica, nakon 27 godina može vidjeti i veći broj ljudi. Tako sam došao na ideju da s njima stvorim kronologiju ratnih događanja na ovome području. U realizaciju projekta krenuo sam početkom ove godine i naišao na veliku pomoć i interes mnogih sugovornika o tom vremenu. Nikako ne smijem izostaviti Miroslava Gazdu, Ivana Grgurića, Gorana Sokola te Ivana Husnjaka, koji su dali velik obol u izradi dokumentarnog filma, prije svega svojim savjetima, ali i ratnim iskustvima. Zahvalio bih i gospodi Zorislavu Milkoviću i Damiru Najmeniku, čelnicima Ogranka Matice hrvatske Orahovica, koji su bili potpora cjelokupnom projektu od prvoga dana - kaže Mataz, dodajući kako je realizacija projekta trajala četiri mjeseca.

- Cijela je realizacija trpjela zbog mojih fakultetskih obveza. No, glavni cilj bio je stvoriti priču ovoga kraja o kojoj se šutjelo 27 godina i potruditi se da ona na pravilan način ostane zabilježena. Jer, suočeni smo s time da nam drugi pišu povijest onako kako se ona nije dogodila, i to ne smijemo dozvoliti. Zbog toga sam osjetio dužnost, kao budući povjesničar, ispraviti tu nepravdu te, uz pomoć ljudi koji su u vrijeme rata dali velik obol na ovom području, stvoriti priču koja će postati temelj od kojega će kretati i svi budući projekti o temi Domovinskog rata na ovome području - zaključio je Dino Mataz.

Na pretpremijeri nazočnima su se obratili ratni zapovjednik 2. bojne 132. brigade, pukovnik Ivan Husnjak, te njegov zamjenik, pukovnik Goran Sokol.

- Posebno sam sretan što je film napravljen i što je on prava istina o tome što je i kako radila 132. brigada i naša bojna. Hvala mladom autoru i svim kolegama suborcima koji su sudjelovali u stvaranju toga filma, za koji se nadam da će biti prikazan sadašnjim, ali i svim budućim generacijama - rekao je Husnjak.

- Kada sam čuo da se nešto ovakvo stvara, nisam ni malo dvojio, odmah sam došao i stavio se autoru na raspolaganje sa svojim sjećanjima i podacima. Svaka pohvala prije svega autoru, a onda i kolegama iz bojne, koji su odradili velik posao i dali sebe u ovaj projekt - rekao je Sokol. V. Grgurić

Premijera na Orahovačkom proljeću

Film će premijerno biti prikazan u sklopu 50. Orahovačkog proljeća, a organizaciju će potpisati Ogranak Matice hrvatske Orahovica i Grad Orahovica, što je na pretpremijeri potvrdio i orahovački dogradonačelnik Dalibor Fofonjka. On je ustvrdio da je film istinski svjedok stvaranja slobodne Hrvatske na ovim prostorima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana