Regija
ŽUPANIJE I ŠKOLE U PROJEKTU

“Obrok za 5” za učenike
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

POŽEGA - Požeško-slavonska županija - Odjel za društvene djelatnosti nositelj je projekta s partnerima, Gradom Požegom i 15 osnovnih škola, pod nazivom “Obrok za 5”. Tehničku podršku i provedbu osigurala je Regionalna razvojna agencija Panora i Ured za europske integracije Grada. Projekt traje cijele školske godine, vrijedan je 555.000 kuna, a financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Projekt su na konferenciji za novinare predstavili dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica županisjkog Odjela za društvene djelatnosti, Senka Horvat, direktorica Panore, dr. sc. Marko Šostar, pročelnik EU ureda grada Požege, i župan Alojz Tomašević.

- Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, i to u obliku podjele hrane u školama. Ciljna skupina projekta je oko 550 djece koja žive u obiteljima koje su u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva u svih 15 osnovnih škola s područja županije. Zadovoljni smo i sretni što smo dio ovog lijepog projekta jer smo za 550 djece osigurali obroke u školi, da mogu nesmetano kao i svaka druga djeca sudjelovati i raditi te se osjećati kao svi drugi učenici – istaknula je Horvat.

U projektu sudjeluju škole OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Vladimira Nazora Trenkovo, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Vilima Korajca Kaptol, OŠ Dragutina Lermana Brestovac, OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika, OŠ Mladost Jakšić, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ braće Radića Pakrac, OŠ Grigora Viteza Poljana, OŠ Lipik, OŠ Dobriše Cesarića Požega, OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Julija Kempfa Požega, Katolička osnovna škola Požega.

- Zahvaljujem Županiji što je prepoznala nas kao partnere i naše škole kojima je osnivač Grad Požega. Našim školama i našim učenicima jako je bitan ovaj projekt jer je usmjeren prema najranjivijim skupinama, a to su djeca. Grad Požega ima kroz socijalni program i druge mjere prema onim najsiromašnijim skupinama – rekao je Šostar.

- Ovo je značajan projekt za sve nas, možda ne toliko velik u financijskom smislu, često preko agencija privučemo i milijunske projekte, no ovdje je vidljivo da se nastojimo brinuti i za one najpotrebitije. Po statistici, oni koji idu u siromašne ili su u riziku da postanu siromašni, njima ćemo pomoći ovim projektom. Nastavit ćemo se i dalje brinuti i pružati potporu jer u Hrvatskoj, a pogotovo u Slavoniji, nitko ne smije biti gladan. Ne može se dogoditi da djeca zbog toga što su im roditelji bez primanja ili sa slabijim primanjima ne ostanu bez obroka u školi – rekao je župan Tomašević zahvaljujući sudionicima i partnerima na realizaciji ovog projekta. Nada se da će u dogledno vrijeme, kad se situacija u Slavoniji i Požeško-slavonskoj županiji popravi, biti manje potrebitih učenika, no dok to ne bude i dalje će se provoditi ovaj projekt.

- Požeško-slavonska županija statistički gledano nije više na začelju, mi sada zauzimamo 14. mjesto po razvijenosti hrvatskih županija i ja ću raditi na tome da se svake godine popravi ta situacija prema gore. Posebno što se tiče školskog standarda, na njemu radimo maksimalno, uredit ćemo sve područne škole, nećemo dopustiti da se ugasi ni jedna područna škola, uredit ćemo i energetsku obnovu provesti u svim matičnim školama. Nećemo stati, jer svi imaju pravo na jednake životne uvjete, a naša županija je u odnosu na svoju veličinu povukla najviše projekata i EU sredstava u školstvo od svih županija u RH. Naše gospodarstvo je zdravo i dobro i mi imamo među rijetkima i suficit izvoza - rekao je župan. AGM Kruna

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike