Regija
TRČANJEM I PREHRANOM POBIJEDIO KOLESTEROL

Buza optrčao četvrtinu
globusa - na stadionu
Objavljeno 15. svibnja, 2018.
Željko Kovač na stadionu Đakovo Croatije svaki dan trči pet kilometara

ĐAKOVO - Đakovčanin Željko Kovač Buza (57) i jučer je, unatoč kišnom jutru, istrčao svojih pet kilometara oko stadiona HNK Đakovo Croatia. Buza to čini svakodnevno, neovisno o vremenskim (ne)prilikama.

Pet kilometara dnevno

– Ako se eventualno, zbog više sile, dogodi da jedan dan moram preskočiti, tada sutradan istrčim deset kilometara. Dnevno istrčim minimalno pet, bilo vani +30 ili –10, kiša, sunce snijeg, grmljavina. Nije mi to nikakav problem - kaže ovaj pobornik zdravog života i zdrave prehrane jer upravo tome može zahvaliti što je, kaže, iz svog života izbacio lijekove protiv masnoće u krvi, a koja je obiteljska boljka Kovačevih, pa liječnici nisu imali puno optimizma ni za Buzu, rekavši mu da bez lijekova protiv masnoće neće moći.

No, uz pomoć supruge Darije, Željko se odlučio za zdrav život i zdravu prehranu, pa je danas “sam svoj najbolji liječnik” koji je naposljetku mogao izbaciti lijekove i svaka tri mjeseca, kada ide na kontrolu, sa zadovoljstvom konstatira kako mu je krvna slika besprijekorna. S minimalno pet kilometara dnevno, pretočeno u brojke i kilometraže, Buza, kaže, mjesečno istrči 150, a godišnje oko 1800 km.

- Tako sam u pet godina istrčao oko 9000 kilometara, a pretočeno u opseg Zemljine kugle, koji je oko 40.000 kilometara, proizlazi da sam dosad optrčao četvrtinu pojasa zemaljske kugle, a da se za sve to vrijeme nisam micao sa stadiona Jedinstva, kako Đakovčani i danas zovu stadion HNK Đakovo Croatije - kaže Kovač. Dodaje da trči zbog zdravlja.

Ne jede kruh, kolače...

- Kod nas u obitelji svi genetski imaju probleme s masnoćom u krvi koja je i mene bila zadesila, pa sam jedno vrijeme trošio lijekove protiv nje. I liječnik mi je bio rekao da mi ju bez lijekova neće moći riješiti. Počeo sam se baviti mišlju kako da si sam pomognem protiv masnoće, pa sam potpuno promijenio i prehranu, te već pet godina ne jedem kruh. Količinski jedem puno, no pazim što. Izbacio sam svinjetinu, pa od mesa jedem piletinu, puretinu i junetinu. Ne jedem brašno, kolač nisam pojeo već pet godina. Umjesto kruha jedem zobene pahuljice, a nadomjestak za nj mi je i posni sir. Izbacio sam iz svoje prehrane brašno, šećer... Uz zdravu prehranu, gdje mi kroz njezinu pripremu, kupnju odabranih namirnica uvelike pomaže supruga Darija, bitna je i tjelovježba; osjećam se odlično. Svako jutro, od 6 do 7 sati kod kuće provodim vježbe snage koje su više na bazi istezanja. Prijašnjih 85 kilograma smanjio sam na 70. Na moju visinu od 1,74 metara izgledam mršavo, no osjećam se idealno, a čemu pridonosi i kvaliteta sna: spavam kao beba - kaže Buza.

Dakle, može se biti sam svoj liječnik, potrebna je samo volja i disciplina, kaže ovaj neumorni sportaš, rekreativac, ali i dugovječni nogometni trener s najdužim stažem u klubu.

– U klubu sam do 35. godine igrao nogomet, a trenerskim poslom bavim se od svoje 30. godine i sada je za mnom 27 godina trenerskog staža. Treniram najmlađe uzraste – dječake do 12 godina, a i tajnik sam kluba - kaže Željko. S gotovo svakodnevnim treninzima po dva puta dnevno također pridonosi svojoj fit-formi. Kaže, svoju dnevnu rutu od pet kilometara istrči za 27-28 minuta, no znao je, dodaje, i za 24-25 minuta.

– Ali, to je već forsiranje. Najteže je kada padne snijeg, pa ga prvih 15 minuta prvo trebaš ugaziti. Izbjegavam trčanje u parku jer je tu tvrda podloga zbog koje pati kralježnica. Ovdje, na stadionu, je zemljana podloga - dodaje Buza koji je završio i višu nogometnu školu za trenere. Potrebe za forsiranjem u istrčavanju svoje dnevne rute od minimum pet kilometara nema, pogotovo ako se zna da je Kovač sada već nadomak optrčavanju druge četvrtine pojasa Zemljine kugle. Dakako, bez micanja sa stadiona HNK Đakovo Croatia. U odličnoj formi, zdrav, bez masnoće u krvi, a s obiljem zdravih namirnica na svom jelovniku.

Suzana ŽUPAN
Dnevno dvije kile jabuka, pola litre sirutke, grejp, cimet, rogač...

Željko Kovač Buza kaže kako je obvezni dio njegova zdravog jelovnika i jabuka. “Dnevno pojedem dva kilograma jabuka, dobre su za kolesterol. Svaki dan pojedem i jedan grejp, i to ono bijelo, gorko na njemu. Svako jutro, natašte, popijem pola litre sirutke jer je dobra za skidanje masnoće. Pri kupnji posnog sira na tržnici bake sirutku daju besplatno jer bi ju, u suprotnom, ionako bacile. Zobene pahuljice pojedem s pola litre kefira, jedem jako puno povrća, dobar je cimet, mljeveni rogač..., Buzina je preporuka za zdravu prehranu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana