Regija
UDRUŽENJE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

43 godine borbe protiv alkoholizma u Slatini
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

SLATINA - Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima između 220 i 250 tisuća alkoholičara. U borbi protiv alkoholizma najuspješniji su klubovi liječenih alkoholičara, jer njihovi članovi svojim primjerima vrlo snažno utječu na osobe koje odluče riješiti se ovisnosti o alkoholu i time spasiti svoje obitelji. Za klubove je karakteristično da djeluju bez ikakve prisile, i upravo zato kroz klubove na slatinskom području, od osnutka prvoga Kluba liječenih alkoholičara, 31. siječnja 1975. godine, koji je utemeljila dr. Marija Turk Kuči, prošlo je više od 1100 članova i obitelji pogođenih alkoholizmom. U tom razdoblju bilo je različitih faza i razdoblja kroz koja su klubovi prolazili, a jedno vrijeme bili su strogo vezani uz Dom zdravlja. O tome se govorilo na 43. skupštini Udruženja klubova liječenih alkoholičara Slatina, na kojoj je bila i umirovljena, ali još uvijek aktivna osnivačica slatinskih alkoholoških programa.

– Da bi Klub liječenih alkoholičara mogao primiti veliki broj zainteresiranih alkoholičara i njihovih obitelji, morala sam u okviru primarne zdravstvene zaštite osnovati savjetovalište za alkoholizam koje je vodila viša medicinska sestra Višnja Kajzer, koja je završila, kao i mi ostali, posebnu edukaciju iz alkohologije. Međutim, kad su promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti savjetovališta ukinuta, osnovali smo Teritorijalni alkohološki centar koji radi svakodnevno i u kome se članovi kluba druže i primaju nove članove - pojasnila je dr. Turk Kuči.

Zbog iznimnog zalaganja doktorice Kuči, psihologinje Ksenije Vujanović Juras, više medicinske sestre Višnje Kajzer i socijalne radnice Vlaste Ivković te vidljivih rezultata njihova rada, posebno je istaknuto veliko značenje timskog rada. Slatinski alkohološki programi prepoznati su u stručnim krugovima cijele zemlje zbog usklađenosti sa svojevremenim djelovanjem Vladimira Hudolina i njegovim priručnikom “Alkoholom izazvane patnje”, i upravo zbog uspješnosti postizanja zacrtanog cilja i opće prihvaćenosti u stanovništvu.

– Mi nikoga ne tjeramo u klubove, nismo agresivni, ne osuđujemo i nemamo ništa protiv onih koji piju alkohol, mi smo jednostavno izabrali drukčiji način života. Za ovisnike o alkoholu bitno je da se recidivisti imaju kamo vratiti. Recidivi nisu ništa neobično, oni su najnormalniji dio postupka. Lako je nama s onima koji sretno apstiniraju, to su odlikaši, ali razred se ne sastoji samo od odlikaša. Nije važan recidiv, imamo mi članova koji sada apstiniraju već više od 15 godina, a imali su 20 recidiva. Najvažnije je da čovjek zna gdje može doći - pojasnila je predsjednica Udruženja psihologinja Vujanović Juras.

Članovima UKLA uručene su diplome za apstinenciju, a uspješno djelovanje udruženja pohvalili su pročelnik Stručne službe grada Slatine Krunoslav Šarabok i predsjednica Matice hrvatske Ogranak Slatina Zorica Varga, kao i članovi koji su iznosili svoja iskustva.P.Žarković

Projekt “Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti”

UKLA Slatina u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok, Županijom i Razvojnom agencijom VIDRA provodi nekoliko projekata. Predsjednica Ksenija Vujanović Juras najavila je i projekt “Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti”, koji priprema u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenoga križa i Centrom za socijalnu skrb koji donosi niz aktivnosti i vrijedan je oko pola milijuna kuna.

Imaju članove koji apstiniraju već više od 15 godina, a imali su 20 recidiva

220 - 250

tisuća alkoholičara, prema procjenama, ima u Republici Hrvatskoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana